Skelhøje

750.000 kroner til Skelhøje Købmandsgård

Skelhøje Købmandsgård. Foto: Viborg Kommune

Skelhøje Købmandsgård har fået 750.000 kroner af Realdania til renovering af det gamle tegltag og etablering af en udendørs lift til førstesalen. I første omgang fører det til en brugbar overetage. I næste omgang har stedets 70 frivillige planer om at etablere undervisningslokaler til en lokal butiksuddannelse.

– Vi er helt oppe at køre. Det har været svært at holde på nyheden siden i mandags, siger Pia Birgitte Jakobsen fra Skelhøje Købmandsgård.

I mandags fik gårdens frivillige beked om støtten fra Realdania, men først i dag offentliggør fonden sine senest støttede projekter: 18 lokale projekter, der i alt får 7,7 millioner.

Flot tag og brugbare lokaler

Ildsjælene omkring den gamle købmandsgård i Skelhøje har i længere tid forsøgt at rejse midler til renovering af taget, men uden held. Med støtten fra Realdania er drømmen gået i opfyldelse.

– Købmandsgården er en gammel bygning, og tegltaget er fra 1924 og uisoleret. Nu får vi mulighed for at bevare det flotte gamle tag og samtidig får vi en brugbar overetage, fortæller Pia Birgitte Jakobsen.

Lokalt samlingspunkt

Hun er en af de ildsjæle, som for tre år siden pustede liv i den gamle købmandsbutik, der på det tidspunkt havde ligget stille hen efter en konkurs for fire år siden. Det første år efter genopstarten blev butikken drevet udelukkende med frivillige kræfter. Næste år var der råd til at ansætte en praktikant, og han fungerer i dag som købmand.

Konceptet bag købmandsgården og den tilhørende café er tredelt og fungerer med et ejendomsselskab, bestående af 25 lokale borgere som ejer bygningerne, en lokal aktivitetsforening der står for jævnlige arrangementer og købmandsbutikken, der lejer sig ind i bygningerne.

– Købmandsbutikken er virklig blevet et samlingssted for byens borgere. Desuden ligger den lige midt på Hærvejen, hvor den er blevet et populært stoppested, fortæller Pia Birgitte Jakobsen.

Lokal uddannelse

I dag beskæftiger butikken udover købmanden, seks fleksjobbere og 70 lokale frivillige. Overetagen fungerer p.t. som en form for baglokale, hvor medarbejderne kan trække sig tilbage. Men på sigt er drømmen at etablere undervisningslokaler til en  uddannelse for unge med særlige behov. Tanken er, at købmandsgården her kan fungere som praktisksted.

Kommentarer