Viborg By

8 ud 10 boligejere i Viborg Kommune bør overveje tagtjek

Pressefoto

Hele 84 procent af boligerne i Viborg Kommune er opført tidligere end 1990, og dermed står en stor del af kommunens boligejere muligvis over for en tagudskiftning. Det fortæller den lokale tømrer fra Tømrermester Kim Nyrup, der nævner tre ting, som boligejeren bør forholde sig til inden et eventuelt tagskifte.

I Viborg Kommune er hele 84 procent af boligerne opført tidligere end 1990. Det viser en ny analyse på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, som tag- og facadeproducenten Cembrit står bag. Det betyder, at en stor del af kommunens boligejere står over for at skulle skifte tag, lyder det fra den lokale Cembrit Mester Kim Nyrup fra Tømrermester Kim Nyrup.

– Er boligens tag ældre end 25-30 år, bør man undersøge tagets tilstand. Vejrpåvirkninger kan være årsag til knækkede plader, løsnede skruer mv., og det er derfor en god idé at få efterset sit tag med jævne mellemrum. Er taget i dårlig stand, er det måske tid til at få lagt et helt nyt tag. Ligesom vi sender bilen til eftersyn med jævne mellemrum, så bør man også få tjekket sit tag, fortæller Kim Nyrup fra Tømrermester Kim Nyrup.

Kim Nyrup peger desuden særligt på tre ting, man som boligejer bør forholde sig til, hvis man overvejer et tagskifte.

Hvor slidt er boligens tag?

Er der blot tale om enkeltstående problemer med taget, som eksempelvis løse tagsten eller tagplader eller mindre utætheder, vil man ofte kunne nøjes med blot at reparere taget. Er det mere medtaget, bør man overveje at skifte hele tagbelægningen, og i nogle tilfælde vil det desuden også være nødvendigt at kigge på selve tagkonstruktionen. En generel anbefaling er f.eks., at hvis lægterne er fra før, man begyndte at styrkesortere, anbefaler Kim Nyrup altid, at man skifter taglægterne – også selvom man beholder samme pladetype.

Trænger boligen til isolering?

Når man skifter et tag, har man fri adgang til blandt andet loftsrum og skunk. Det giver en god mulighed for at efterisolere og føre tagkonstruktionen up to date energimæssigt. Herved reducerer man sit varmeforbrug, og den besparelse kan faktisk ofte betale tagprojektet hjem i løbet af 5-10 år. Derudover kan man overveje at skifte gavlbeklædningen til materialer, der er stort set vedligeholdelsesfrie – så sparer man blandt andet udgifter og tid til løbende malerarbejde.

Hvilket materiale skal man vælge?

Der er flere parametre, der spiller ind på valget af tagbelægningen, herunder udseende og vedligeholdelseskrav. Udseendet er naturligvis en smagssag, men man kan ofte med fordel vælge det materiale, som oprindeligt var tiltænkt boligen, da materialet er tænkt ind i boligens øvrige stil og selve konstruktionen – f.eks. er det i mange tilfælde mest omkostningseffektivt at beholde en let tagløsning, hvis man i forvejen har et let tag. Mange ønsker desuden et tag, der mere eller mindre kan passe sig selv i en travl hverdag, og her er nogle materialer mere oplagte end andre.

Kommentarer