112

Aflever din peberspray – før det er for sent

Politidirektør Helle Kyndesen.

Siden 1. januar 2019 har personer over 18 år lovligt kunne købe og besidde en peberspray til selvforsvar i eget hjem – men sådan er det ikke længere. Et nyt flertal i Folketinget har vurderet, at ordningen ikke har haft den ønskede effekt. Derfor er det politisk besluttet, at det igen fra 1. februar 2021 er blevet ulovligt for borgerne at eje og anvende peberspray i eget hjem samt på offentligt tilgængelige steder – medmindre du har særlig tilladelse til det.

Mange midt- og vestjyder har allerede benyttet sig af en ny, midlertidig ordning og har fået afleveret deres peberspray til os i politiet på lovlig vis.

Jeg håber, mange flere vil gøre det samme, da pebersprayen nu igen er blevet ulovlig.

Hvis du også er i besiddelse af en peberspray, kan du stadig nå at aflevere den anonymt til os frem til og med 31. marts 2021, da det nu igen er blevet ulovligt at købe, eje og anvende en peberspray.

Den nye lovgivning trådte i kraft 1. februar 2021, mens den midlertidige ordning, hvor man frit kan aflevere sin peberspray til politiet, løber til og med 31. marts 2021.

Aflever anonymt

I Midt- og Vestjyllands Politi står vi med den midlertidige ordning klar til at tage imod alle de pebersprays, som borgerne har købt på lovlig vis i perioden fra 1. januar 2019 og frem til 1. februar 2021.

Og selv om vi normalt stiller mange spørgsmål for at opklare sagerne, så stiller medarbejdere i vores ekspeditioner ingen spørgsmål om din peberspray – det er nemlig muligt for dig at indlevere den anonymt og uden at blive sigtet for det, hvis du altså sørger for at få det gjort senest 31. marts.

Det eneste, der bliver registreret, er selve pebersprayen, der får et nummer, så vi på den måde kan vi følge med i, hvor mange der i alt bliver indleveret til os.

Hvis du derimod ikke når at få afleveret din peberspray senest den 31. marts 2021, kan du risikere at blive sigtet for det og efterfølgende få en bødestraf for at være i besiddelse af en peberspray.

Det gælder både for besiddelse i eget hjem og besiddelse i det offentlige rum.

Det er vigtigt, at du tager direkte på politistationen med din peberspray, hvis du tager afsted hjemmefra for at aflevere den til os. Ellers risikerer du at blive sigtet for det, hvis du pludselig står med den i et supermarked eller lignende, fordi du lige ville ordne nogle andre ærinder på vejen, inden pebersprayen skulle afleveres til politiet. Den går ikke.

De første er blevet indleveret

Indtil videre har vi rundt omkring i hele politikredsen modtaget flere end 70 pebersprays, der alle er blevet indleveret på én af vores i alt syv lokalpolitistationer.

Det er rigtig godt, at så mange allerede har benyttet sig af muligheden, men tiden har det med at gå hurtigt, og det er altså her nu og frem til og med 31. marts 2021, at man uden konsekvenser kan aflevere sin peberspray. Så jeg håber, alle husker at få det gjort.

Tidligere – dvs. også før 2019 – har det også været tilladt at besidde en peberspray i det offentlige rum, hvis man har fået særlig tilladelse til det fra politiet. I fremtiden vil det også fortsat være muligt for enkelte borgere at beholde deres peberspray i eget hjem og i det offentlige rum, hvis der altså er et særligt behov for beskyttelse – men det kræver en tilladelse fra politiet.

Mange nye ansøgninger

Siden den tidligere lovændring, der tillod pebersprays i eget hjem, trådte i kraft i 2019, modtog politiet frem til 1. februar 2021 knap 100 ansøgninger om at få tilladelse til at bære peberspray i det offentlige rum. Af dem fik godt en fjerdedel godkendt deres ansøgning.

Jeg kan i dag se, at vi får mange ansøgninger på baggrund af den nye lovgivning, og Politiets Administrative Center har med den nye lovgivning i skrivende stund fået flere end dobbelt så mange ansøgninger til at besidde en peberspray i eget hjem, end der kom under hele perioden med den tidligere lovgivning til at bære den i det offentlige rum.

I Politiets Administrative Center gør vi derfor alt, hvad vi kan for at besvare alle anmodningerne hurtigst muligt. Men vi må også gøre opmærksom på, at der skal noget særligt til, for at man får lov at beholde sin peberspray, efter den nye lovgivning er trådt i kraft 1. februar 2021.

En tilladelse kan eksempelvis gives til personer med et særligt behov for beskyttelse. Det vil sige, hvis ansøgeren vurderes til at være i risiko for at blive udsat for et voldeligt overfald. Det er ikke nok at søge om tilladelse til peberspray, hvis man bare vil have den for at skabe tryghed i hjemmet.

En ansøgning giver altså ikke på automatisk vis tilladelse til, at den ulovlige peberspray fremover bliver lovlig, og det betyder, at mange nok må se sig nødsaget til at skulle skille sig af med deres peberspray – også selvom de sender en ansøgning om at få lov til at beholde den.

Der skal være en konkret begrundelse, før vi udsteder en tilladelse til at besidde peberspray, og det vil være en konkret vurdering af hver enkelt ansøgning, om tilladelsen skal gives.

Selv om der er sendt en ansøgning om tilladelse til at fortsætte med at besidde en peberspray, vil det stadig være ulovligt efter 31. marts 2021, hvis ansøgningen ikke er afgjort forinden. Du bør derfor – uanset hvad – aflevere din peberspray til politiet inden 31. marts 2021, hvis du ikke inden denne dato har fået en afgørelse af din ansøgning.

Det er en alvorlig sag at blive straffet for ulovlig våbenbesiddelse, og jeg håber derfor, at alle midt- og vestjyder vil benytte sig af muligheden for at få afleveret deres peberspray.

Faktaboks

– Hvis du også skal have afleveret din peberspray senest den 31. marts 2021, da den igen fra 1. februar 2021 blev ulovligt at købe, eje og anvende, kan du finde alle åbningstider for lokalpolitistationerne hos Midt- og Vestjyllands Politi her.

– Du kan læse mere om reglerne for peberspray her.

Kommentarer