Hammershøj

Andreas fra Hammershøj på vej til DM i Skills   

Fredag blev 20-årige Andreas Østergaard Poulsen, Hammershøj, udlært som murersvend med maksimumkarakter. I dag tirsdag drager han til Næstved for at repræsentere Region Midtjylland ved DM i Skills i Næstved. Privatfoto

Samtidig med at 20-årige Andreas Østergaard Poulsen fra Hammershøj tog sin drømmeuddannelse som murer, måtte han kæmpe mod en kræftsygdom. I november 2018 blev han meldt rask. I fredags 29. marts bestod han sin eksamen med højeste karakter og udmærkelse. Og i dag tirsdag 2. april drager han til Næstved for at repræsentere Region Midtjylland ved DM i Skills i kategorien flisemurer.

Der bliver talt meget om i dag, at unge ikke ved, hvad de skal uddanne sig til, og at alt for få vælger en faglig uddannelse.

Den statistik er 20-årige Andreas Østergaard Poulsen fra Hammershøj ikke en del af. Han vidste præcis, hvilken vej han skulle, da han gik ud af niende klasse i 2015.

I fredags 29. marts kunne han kalde sig murersvend efter tre år og otte måneders uddannelse, der dog blev noget hårdere at komme igennem for Andreas end for gennemsnittet.

Ramt af kræft

Efter skolen kom Andreas i lære som murer hos Vorning Murerforretning, og det gik godt; han kunne lide sit fag, han var dygtig til det, og han var flittig.

Efter knapt et år begyndte han imidlertid pludselig at blive meget træt; han tabte sig og fik ondt i ryggen. I familien snakkede de om, at det hårde fysiske arbejde, meget frisk luft og lange dage måske tog for hårdt på ham. Det viste sig at være langt alvorligere. Efter en række undersøgelser fik Andreas konstateret leukæmi, og så startede et behandlingsforløb, der kom til at strække sig over to et halvt år.

Opbakning fra skole og lærerplads

Sygdommen stoppede imidlertid ikke Andreas fra at tage sin uddannelse, selv om det var hårdt i perioder, fortæller han.

– Min mester (murermester Heine Isaksen, red.) sagde fra starten, at jeg bare kunne komme, når jeg havde overskud til det og blive hjemme, når jeg havde det skidt, jeg skulle bare sørge for at aftale det med min makker. Det har været utrolig godt, og det gjorde, at jeg selv fik lyst til at kæmpe mere for at holde fast ved uddannelsen, fortæller han.

Også skolen støttede Andreas under uddannelsen, som han på trods af sin sygdom formåede at klare inden for den berammede tid.

– Skolen meddelte, at fordi jeg fra starten var så godt med, så betød den tid, jeg var væk, ikke noget for resultatet, siger han.

”UG kryds og slange”

Dette kunne Andreas sætte en tyk streg under i sidste uge, da den endelige prøve skulle stås. Fredag blev han færdig som murersvend, bestået med sølv, som er den højeste anerkendelse inden for murerfaget. Desuden modtog han et diplom fra Dansk Byggeri, som også overrakte ham en forsølvet murerske med indgraveret navn; en særlig anerkendelse for den nybagte murersvends positive indstilling til sit fag.

Selv er Andreas meget opmærksom på, hvad der er hans styrker rent fagligt.

– Jeg har styr på min teori, så jeg er god til at forberede de opgaver, jeg skal lave, og derfor arbejder jeg meget struktureret, og så undgår man fejl og forsinkelser, forklarer han.

Det er noget hans mester, Heine Isaksen kan nikke genkendende til.

– Andreas arbejder meget struktureret. Det ligger både i hans natur, og så har han fået god oplæring af de svende, han har gået med, fortæller Heine Isaksen, som er glad for, at hans lærling er kommet over sit sygdomsforløb og stolt på Andreas’ og hele teamets vegne over den flotte svendeprøve.

Hele holdet af murere som i dag, tirsdag 2. april tager afsted for at konkurrere i deres håndværk ved DM i Skills, der løber af stabelen i Næstved frem til lørdag. Andreas Østergaard Poulsen er nummer to fra venstre i forreste række. Privatfoto

Næste mål: DM i Skills

Muligheden for at deltage i DM i Skills kom som en overraskelse for Andreas Østergaard Poulsen, der ikke selv havde haft det i tankerne.

– De ringede til mig fra skolen sidste efterår, fordi man manglede kandidater inden for murerkategorien. Jeg har lavet rigtigt meget flisearbejde i min læretid, så det følte jeg mig helt tryg ved at sige ja til, fortæller Andreas, som på det tidspunkt stadig modtog behandling for sin kræftsygdom. Og han havde ikke den ringeste forventning om at gå videre, for der er hård konkurrence.

– Det er altid Herning, der vinder inden for murerfaget, og der var to med fra Herning. Men det gik godt på dagen, jeg lavede ikke rigtigt nogle fejl, og så endte det med at jeg vandt. Det er fedt, griner han.

I dag tirsdag drager han så til Næstved, hvor konkurrencerne starter onsdag og løber frem til lørdag, hvor der er finale inden for de forskellige fag.

Flisemurerne skal dyste om, at lave Næstveds byvåben i fliser. En opgave deltagerne har sammenlagt 22 timer til at udføre over de 4 dage.

Undervejs får Andreas opbakning fra sidelinien af familie og venner, der tager med for at heppe og bakke op under konkurrencen. Og kollegerne fra Vorning Murerforretning sidder også klar på tilskuerpladserne på lørdag til den store finale.

– Jeg tager sammen med ni andre fra firmaet over for at følge Andreas ved DM i Skills, det glæder vi os til, fortæller Heine Isaksen, som spår sin nyuddannede svend gode chancer.

– Alle i den kategori er dygtige håndværkere, men netop Andreas’ grundighed i forberedelserne og struktur i sit arbejde kan godt gå hen og gøre en forskel, lyder vurderingen fra chefen.

Andreas selv glæder sig lige nu bare til udfordringen og en stor oplevelse.

Kommentarer