Rødding

Blomstergården ved Viborg fejrer frugthøsten i weekenden

Blomstergården holder frugtfestival den kommende weekend. Fremsendt foto

Den kommende weekend 21.-22. september inviterer Blomstergården i Batum ved Viborg til frugtfestival. Her kan man opleve en mangfoldig udstilling af æbler samt smagsprøver på flere æblesorter samt most og cider fra Pometet på Blomstergården – og så vil ’Natur-Karsten’ vise rundt i den omfattende pomet.

BATUM – Mange steder i landet er årets frugthøst katastrofal lille på grund af maj måneds nattefrost, der kom på det tidspunkt, hvor frugttræerne stod klar til at blomstre. Sidste års store produktion på trods af 3 måneders tørke i starten af sommeren 2018 har også bevirket at en del træer er nødt til at holde en pause. Det er dog alligevel lykkedes Blomstergården at finde mange forskellige æbler til weekendens frugtfestival.

Største pomet, målt på antal frugtarter

I Blomstergårdens pomet er der samlet 400 forskellige æbler og over 100 forskellige pærer samt mange andre kendte og mindre kendte frugtsorter. Blomstergårdens Pomet er Danmarks største på antallet af frugtarter og mere end 800 forskellige frugt- og bærbærende buske og træer.

For at få et indblik i, hvordan de forskellige sorter vil klare sig i en have, bliver træerne på Blomstergården ikke sprøjtet mod svampesygdomme og skadedyr. Der anvendes nye og i en vis udstrækning glemte dyrkningsformer for at holde træerne fri for sygdomme.

Pometet er omgivet af 250 forskellige paradisæbler med frugt, som kan anvendes til gelé, marmelade, snaps og andre ting. Det bliver muligt at smage på friske paradisæbler. Mange tror at de bare er nogle sure små gnallinger der kun er til pynt, men sådan er virkeligheden ikke skruet sammen, lyder det fra Villy Mougaard, som sammen med hustruen, Margit, driver Blomstergården i Batum mellem Rødding og Viborg.

’Natur-Karsten’ viser rundt

Lørdag og søndag viser ’NaturKarsten’ (kendt fra TV2-Nord) rundt i Pometet og fortæller om æblets historie og nogle af de gamle kendte æblesorter.

Villy Mougaard sidder klar til at bestemme de æbler, som besøgende har med hjemmefra. Husk at tage 5-6 æbler med af en æblesort, som ønskes bestemt. Æblerne på et træ kan være meget forskellige og det kan derfor være vanskelligt at bestemme en æblesort ud fra et enkelt æble. Det giver størst chance for at bestemme æbler, når de er ved at være fuldt udviklede.

Villy Mougaard vil desuden, i det omfang tiden tillader de, orientere om de forskellige grundstammer og deres betydning for æbletræernes trivsel i haver.

Produktion og salg af frugttræer

På Blomstergården findes også produktion og salg af mange af de forskellige frugttræer, der står i Blomstergårdens Pomet. Du kan også få opformeret dit eget frugttræ, hvis du har et træ stående, som du gerne vil have bevaret.

Der er selvfølgelig også en god mulighed for at gå en tur mellem de knap 700 forskellige georginer, der står i fuldt flor på dette tidspunkt af året

Kommentarer