Daubjerg

Daugbjerg-Mønsted – en farlig etape for skolebørn

Se billedserie Mange lokale borgere havde taget etapen fra Mønsted til Daugbjerg tur-retur sammen med de prominente gæster for at slå på tromme for en cykelsti på strækningen. Foto: Viborg Netavis

I denne tid udfordres dygtige cykelryttere på svære etaper i Tour de France. Efter sommerferien kan skolebørn fra Daugbjerg og omegn se frem til en daglig udfordring på etapen til Mønsted skole – uden afspærring og følgebiler.

Lokale borgere har i årevis forsøgt at råbe forskellige politikere op for at få etableret en cykelsti på den trafikfarlige vejstrækning mellem Mønsted og Daugbjerg. I fredags prøvede de endnu engang med en cykel-event.

Kurt Mosgaard, lokal byrådskandidat for Venstre, havde taget initiativ til den trafikpolitiske cykeltur, hvor folketingsmedlem og trafikordfører for Venstre, Kristian Pihl Lorentzen, og direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, var inviteret til at køre med. De fik følgeskab af byrådsmedlem og formand for Teknik og Miljø, Johannes Vesterby (V) samt formand for cyklistforbundets lokale afdeling, Inger Larsen Ørbæk, foruden en flok lokale borgere.

Efter en indledende frokost på Mønsted Kro kørte følget til Mønsted Skole, hvor de blev mødt af forældre og skolebørn, som med flag og bannere demonstrerede for en cykelsti på den farlige rute.

Vejen adskiller frem for at forbinde byerne

Den efterfølgende cykeltur på den smalle cykelstribe langs rute 16 gjorde da også indtryk på både folketingsmanden og cykeldirektøren.

– Kurt og andre gode, lokale borgere her peger på, at den vej, vi har imellem Daugbjerg og Mønsted, den forbinder jo kke byerne, når vi taler cyklisme, den adskiller dem, fordi den er så farlig. Det er vi her for at sætte fokus på, sagde Kristian Pihl Lorentzen.

– Det, vi ser her, er desværre noget, vi ser mange steder i Danmark, og derfor er det jo vigtigt, at vi har politikere som Kristian og hans kollegaer på Christiansborg, som har fokus på det her. Og som har en forståelse for måske noget af det allervigtigste, når vi snakker cykelland i Danmark, nemlig at børn kan færdes trygt på cykel, især i områder som her, hvor den kollektive trafik lader meget tilbage at ønske, supplerede Klaus Bondam.

Cykelstjernen er ikke færdig

Johannes Vesterby påpegede, at Viborg Kommune faktisk er langt fremme som kommune hvad angår investeringer i infrastruktur og cykelstier. Men den Midtjyske Cykelstjerne, som blev erklæret afsluttet med et stort arrangement ved Rådhuset 4. maj – hvor Klaus Bondam i øvrigt også deltog, er reelt ikke afsluttet, lød meldingen.

– Man har en fejlagtig opfattelse af, at Cykelstjernen er færdig. Det er den ikke. Den har rundet en milepæl, jovist; men det betyder bare, at vi nu er klar til næste etape, for det er rigtigt, at især herude vestpå, der er der ikke oversået med cykelstier, sagde han og tilføjede:

Vi har et bagkatalog hjemme på forvaltningen fyldt med cykelstiønsker. Vi kan ikke opfylde dem alle, men vi vil gå frem til budgetforhandlingerne med ønske om endnu flere penge til området.

Opbakning fra Cyklistforbundets lokalafdeling

Det var sød musik i ørene på formanden for den lokale formand for Cyklistforbundet, Inger Larsen Ørbæk.

– Vi bakker selvfølgelig også op om de ting her, og vi har et rigtigt godt samarbejde med Viborg Kommune, særlig med Trafik og Veje, på alle mulige måder; og da jeg så det her tiltag i dag, da tænkte jeg, ruten her er én af dem, der er på hitlisten, ligesom strækningen ude ved Ørum, sagde hun og opfordrede i øvrigt de voksne til i højere grad at hoppe på cyklen, som det gode eksempel for børnene.

Selskabet fik herefter en kort fortælling om den gamle vandmølle samt en rundvisning i Minilandsbyen ved siden af, inden turen gik tilbage til Mønsted. Herfra kørte man i biler til Foulum – til et andet stykke af rute 16, der volder bekymring for lokale borgere.

Læs også: Nul huller i cykelstjernen, tak

Kommentarer