Debat og politik

Debat – Genåbning af dagtilbud og skoler

Læserbrev af Per Møller Jensen (S), formand for Børne- og Ungdomsudvalget.

Her  hvor påsken nærmer sig sin afslutning, er vi på vej til genåbningen af den kommunale dagpleje, de kommunale daginstitutioner og folkeskoler.

For dagtilbudsområdet sker genåbningen onsdag den den 15. april – og torsdag den 16. april for skolernes vedkommende.

Der kan være enkelte undtagelser for tidspunktet for genåbningen, hvor der tillades en lidt senere genåbning.

Rigtig mange forældre og børn glæder sig til genåbningen – og det samme gælder for vort personale. Gensynet – i ændrede fysiske rammer og med ændrede samværs- og undervisningsformer – ser alle frem til.

Og samtidig udtrykkes der også fra nogle forældre og ansatte (lidt) bekymring, hvilket er naturligt, da det er nyt land, vi betræder.

Det er unægtelig nemmere at lukke ned end at genåbne.

Men nu sker det altså.

Forberedelserne med at genåbne – og tage imod småbørn og skolebørn i 0.-5. klasse har været i gang i hele ugen op til påske – og forstærkes lige nu.

På baggrund af udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen – og andre myndigheder – er arbejdet med de fysiske rammer i fuld gang. Det drejer sig bl.a. om:

  • Fysisk indretning
  • Rengøring 

Dertil kommer fokus på hygiejne, herunder:

  • Børn og ansatte skal vaske hænder efter nærmere regler
  • Rengøring dagligt efter nærmere regler

Og endelig er der skærpet opmærksomhed på omkring ændrede samværs- og aktivitets- samt undervisningsformer.

Her er det vor vurdering i Børne- og Ungdomsudvalget, at vi har et dygtigt, engageret personale, der vil tage vare på alle disse opgaver og bidrage til, at såvel rammer som indhold er på plads, når dørene genåbnes.

Der vil sikkert være forskel på, hvordan tingene falder på plads i den enkelte dagpleje, daginstitution og skole – og der vil de første dage sikkert også være lidt usikkerhed i blandet glæde ved at komme i gang igen.

Et af usikkerhedsmomenterne har bl.a. været spørgsmålet om, hvorvidt personer i risikogruppen eller nære familiemed-lemmer til personer i risikogruppen skal møde efter påske – det gælder såvel personale som børn og skolebørn.

Nu er det – af børne- og undervisningsministeren – slået fast, at det er op til familiernes egen praktiserende læge – på baggrund af sygdomshistorie og Sundhedsstyrelsens retningslinjer – at vurdere, om det er forsvarligt eller ej at gå på arbejde eller starte i dagtilbud eller skole efter påske.

Et andet emne, hvad angår usikkerhed – har været spørgsmålet omkring kropskontakt, når vi nu skal holde afstand. 

Også her har ministeren været på banen med følgende udtalelse: ‘Selvfølgelig må pædagogerne gerne trøste børn og skifte børn, og ja, børn må gerne være børn, men de kommer til at lege i mindre grupper end normalt’.

Det er at betragte som sund fornuft – og jeg har tiltro til, at daglejere, pædagoger og lærere, som er både fagpersoner og omsorgspersoner, vil tage hånd om dette i den nye dagligdag i dagtilbud og skoler.

Rigtig mange børn og skolebørn har de seneste uger stiftet bekendtskab med ‘parolerne’ omkring hyppig vask af hænder og andres foranstaltninger samt spørgsmålet omkring afstand og samvær og leg med færre kammerater – og er derfor delvist forberedt.

Men omvendt må vi realistisk set også forvente, at børn og skolebørn har nærkontakt med hinanden – det ville være mærkeligt andet. Spontane livsytringer kalder K.E. Løgstrup det – og dem skal der være plads til.

Og vi kan alle – som forældre og bedsteforældre – bidrage til, at det bliver så god en genstart i dagtilbud og skolen for vores børn og børnebørn.

Børn og skolebørn glæder sig først og fremmest til gensynet – usikkerheden og bekymringen findes først og fremmest hos nogle forældre, bedsteforældre og personalet.

Den bedste måde at bidrage til en god start før børnene efter påske er at holde hovedet koldt og hjertet varmt.

Så er vi godt på vej til at nærme os mere normale tilstande, selvom meget er og bliver forandret.

Fra Børne- og Ungdomsudvalgets side ønsker vi en god start til alle børn og skolebørn – og takker for konstruktivt samspil med ledelser, personalet og faglige organisationer.

Opstår der problemer undervejs tager vi, så godt vi kan, hånd om dette.

Kommentarer