Debat og politik

Det skal statsministerens åbningstale betyde for de ældre i Viborg Kommune

Fremsendt foto

Debatindlæg afJette Nielsen, regionsformand i Kost og Ernæringsforbundet i Region Midtjylland

Da statsminister Mette Frederiksen tirsdag åbnede for, at den offentlige velfærd i syv kommuner kan blive fri for mest mulig indblanding fra staten, så gav hun dermed de ældre i Viborg Kommune en kæmpe chance for øget livskvalitet og en større chance for at undgå underernæring i forbindelse med sygdomsforløb. Og hun gav kommunalbestyrelsen muligheden for at skabe bedre trivsel og færre udgifter til de ældre i kommunen.

Hvert år ender tusindvis af ældre på hospitaler unødigt, fordi deres ernæringstilstand ikke har haft tilstrækkeligt fokus. Dette er en unik mulighed for at vende den udvikling.

Mad kan nemlig meget mere end at mætte. Det ved de ernæringsprofessionelle ansat i plejesektoren alt om. Derfor tror jeg også på, at personalet omkring de ældre kan træffe de nødvendige beslutninger, der skal til.
For sætter byrådet/kommunalbestyrelsen fokus på mad og måltider til kommunens ældre borgere, så vil I gøre en masse godt for borgerne.

De ernæringsprofessionelles viden er livsvigtig viden. Deres arbejde med at forebygge og behandle underernæring er den nødvendige hjælp, som de ældre behøver, for ikke hvert år at blive en af de tusindvis af ældre, der indlægges afkræftede og svækkede på hospitalet. Indlæggelser, der kan undgås, når ernæring er en integreret del af indsatsen alle steder, og når fagligheden er helt tæt på borgeren.

Der findes en masse relevante forsøg i andre kommuner, som viser, hvordan madglæden hos borgerne på plejehjem er steget sammen med indtaget af mad, når retterne har bragt minder fra barndommen frem. Det er blandt andet sket med Mad og Minder i Odense Kommune, hvor madbilleder og samtaler har gjort underværker for borgere på plejehjem.

Samtidig skal denne øvelse ikke betyde, at vi smider alle de gode regler ud med badevandet. Regler, der beskytter de ældre. Det kan fx være fødevarehygiejneregler, som vi aldrig må gå på kompromis med eller, at kosten, som en selvfølgelighed, skal overholde anbefalinger for ernæring.

Så kære byråd/kommunalbestyrelse; brug statsministerens gave til kommunen til at investere tiden og ressourcerne i et værdigt liv for de ældre i Viborg Kommune. Det fortjener de.

Kommentarer