Debat og politik

Dygtige piger skal da ikke være håndværkere, vel!?

Tekniq vil gerne have flere kvinder til at tage en erhvervsuddannelse. Det prøver man nu at gøre noget ved med kampagnen "Boss Ladies". Pressefoto Tekniq

Debatindlæg af Martin Rosborg, formand for TEKNIQ-råd Midtjylland, Per Møller Christensen, Nordjylland, Lars Petrowsky, Syddanmark, Lars Dyrstrøm, Hovedstaden og Tomas Kudsk, Sjælland.

Der bliver brug for mange flere faglærte de kommende år. I installationsbranchen opfordrer man derfor langt flere midtjyske piger til at sige farvel til fordommene og prøve en karriere som vvs’er eller elektriker.

Livet som faglært er hårdt og dårligt betalt. Og så er det i øvrigt kun for mænd. Sådan lyder nogle af de mest sejlivede fordomme, som er med til at få især mange dygtige piger til at vælge den slagne gymnasievej i stedet for at tage en erhvervsuddannelse.

Og det er ærgerligt. For, som de fleste sikkert har hørt, så har vi brug for mange flere faglærte de kommende år – ikke mindst i installationsbranchen, hvor livet som elektriker eller vvs’er er meget langt fra fordommene om en hård hverdag med øm ryg og krav om store overarme.

Tværtimod så har netop disse fag de senere år udviklet sig til højteknologiske brancher med mange forskellige forretningsområder som fx indeklima, vedvarende energiløsninger, lysdesign, velfærdsteknologiske løsninger og intelligente installationer. Det er jobområder, hvor der er et stort behov for dygtige unge, der både kan bruge hovedet og hænderne. Alligevel har kun få piger fundet vej til eksempelvis installationsbranchens uddannelser, men det skal der laves om på nu.

I et forsøg på at inspirere flere unge piger til at gøre op med den uddannelsesmæssige vanetænkning er vi i TEKNIQ gået sammen med en lang række andre aktører om projektet ”Boss Ladies” for at få flere piger til at vælge en teknisk erhvervsuddannelse. I første omgang vil projektet køre på Sjælland, men på sigt er det tanken, at det skal rulles ud til hele landet.

Her skal et ambassadørkorps af piger, der allerede er i gang med en elektriker eller vvs-energiuddannelse, i løbet af det næste års tid ud i folkeskolerne og fortælle piger i afgangsklasserne om de mange spændende job- og karrieremuligheder, der ligger og venter, hvis pigerne vælger en erhvervsuddannelse. Forhåbentlig kan ambassadørerne på den måde være med til at nedbryde fordommene hos både pigerne selv, forældre, lærere og uddannelsesvejledere.

Her i region Midtjylland har vi også haft svært ved at trække de unge piger ind på de tekniske erhvervsuddannelser. Alt for mange vælger først gymnasiet og efterfølgende en universitetsuddannelse, som for manges vedkommende sender de unge i retning af en usikker fremtid på arbejdsmarkedet.

Installationsbranchen har brug for pigerne, der vil kunne bidrage positivt til at udvikle arbejdskulturen og branchen. Vi tror samtidig på, at branchen kan indfri pigernes ambitioner, både når det gælder job-, karriere-, videreuddannelses- og lønmuligheder. Muligheder, der langt overgår dem, mange akademikere kan se frem til.

Som samfund har vi ganske enkelt ikke råd til at afskrive halvdelen af Danmarks befolkning som fremtidens faglærte arbejdskraft. Derfor vil vi her fra TEKNIQ-råd Midtjylland gerne endnu en gang opfordre til, at vi siger farvel til fordommene og støtter op om de piger, der går rundt med en drøm om at blive en af installationsbranchens nye ”boss ladies”.

Kommentarer