Ørum

Efter 25 år som dagplejemor: “Man slipper dem aldrig helt”

Kirsten Krog i den store have, hvor mange børn har boltret sig igennem de 25 år hun har været dagplejemor. Et jubilæum som hun fejrer lørdag 1. februar i forsamlingshuset i Tjelecenteret. Foto: Gitte Hagsholm

Lørdag 1. februar kan Kirsten Krog fra Velds ved Ørum fejre 25 års jubilæum som dagplejemor. Derfor har hun inviteret alle “sine” børn og deres forældre – og en hel masse andre – til formiddagskaffe i forsamlingshuset ved Tjelecenteret samme dag.

Kirsten Krog blev egentlig dagplejemor ved et tilfælde. Hun var ansat i brugsen på 16. år og var faktisk meget glad for det, da muligheden pludseligt dukkede op.

– Jeg var rigtigt glad for at være i brugsen; men jeg har også altid været meget glad for børn, og så blev der en ledig plads som dagplejer. Mine egne børn var med deres 5 og 7 år i henholdsvis børnehave og skole, så jeg søgte stillingen og fik den. Og her er jeg så blevet, smiler Kirsten Krog, som nu kan fejre 25 års jubilæum i dagplejen.

Igennem årene har hun haft mange børn i hjemmet, og selvom hun ikke har styr på antallet, så har hun helt styr på hvert eneste barn, hun har passet.

– Jeg har mange billeder af dem allesammen, og igennem tiden har jeg også fået mange fine ting, børnene har lavet. De står rundt omkring i huset, og jeg husker hver eneste lille historie bag, fortæller hun.

– Det betyder enormt meget for mig. Det er en livsstil at være dagplejemor og et privilegium at have børnene fra de er helt små og være en del af den enorme udvikling, der sker i de  første år af deres liv, siger jubilaren, der også har et fællesskab med de andre dagplejere i området.

Fællesskab med kolleger

– Vi mødes med alle børnene til legestue en gang hver uge i Tjelecenteret. Her får børnene blandt andet trænet deres motorik, men de lærer også at indgå i større fællesskaber. Og vi dagplejere får lejlighed til en god snak på kryds og tværs, siger hun.

Dagplejerne og deres børn besøger også i mindre grupper sammen med forældre og/eller bedsteforældre børnehaven Bjælkehytten en gang om måneden. Ligesom legestuen i Tjelecenteret er det en del af de overordnede læreplaner, der også følger med hvervet som dagplejemor.

Ikke klar til at stoppe

Kirsten Krog havde egentligt tænkt sig at stoppe som dagplejemor, når hun bliver 60 år.

Det gør hun til november, men hun har netop fået et nyt barn ind – en bror til en pige, hun tidligere har haft.

– Det kunne jeg ikke sige nej til, og jeg synes egentligt heller ikke, jeg er klar til at stoppe. Jeg synes stadig, jeg har masser energi og glæde ved at tage mig af børnene, siger hun og fortæller, at hun også stadig følger med i de  ‘gamle’ børns liv i det omfang, hun har mulighed for det.

– Det hænder at nogle af dem kigger ud og hilser på. Så går vi måske en tur i haven og får en snak om, hvad de laver i dag, og det sætter jeg stor pris på. Man slipper dem aldrig helt, siger hun.

Håber på mange gensyn

Derfor har Kirsten også besluttet, at fejre sit jubilæum ved at invitere alle de børn, hun har passet igennem årene –  og deres forældre – til et par timers hyggeligt samvær i Tjelecenterets forsamlingshus den 1. februar.

Her kan de sammen genoplive gåturene ud til ‘trolden’ på banestien og andre gode minder.

– Jeg håber, at rigtigt mange vil dukke op. Ikke så meget for at fejre mig, men for at jeg kan gense alle de dejlige børn, som i en periode på en måde var mine egne. Det glæder jeg mig meget til, siger Kirsten og understreger, at kollegaer, familie, naboer og venner også er mere end velkomne på dagen.

Kirsten Krog har selv tidligere lavet en kollage med billeder af sine dagplejebørn, som nu er videre i livet. For nylig modtog hun denne nye kollage fra en forælder med billeder af børn, hun har haft inden for de senere år. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer