Viborg By

Efterskolernes Dag på søndag 27. september er aflyst

På Tjele Efterskole i Hammershøj har især Skating- og Scooter-linierne trukket mange elever til fra hele landet de senere år. Nye elever må nu orientere sig om denne eller andre skolers tilbud på anden måde end til Efterskolernes Dag. Arkivfoto

Efterskolernes bestyrelse har valgt at aflyse Efterskolernes Dag på søndag som et fælles, landsdækkende, fysisk arrangement. Det fremgår af en pressemeddelse udsendt sidst i dag mandag 21. september.

Efterskolernes bestyrelse har valgt at aflyse Efterskolernes Dag på søndag som et fælles, landsdækkende, fysisk arrangement.

Beslutningen skal ses på baggrund af det stigende antal smittede med coronavirus og statsministerens melding fredag om skærpede restriktioner, der nu gælder for hele landet, samt anbefalingen om at aflyse sociale arrangementer.

– Normalt vil omkring 20.000 familier på søndag rejse rundt i landet for at besøge efterskoler, og det afgørende argument for en aflysning er, at vi ikke på søndag udsætter gæster, personale og elever for den smitterisiko, trafikken på Efterskolernes Dag giver, siger Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskolerne.

– Vi er meget opmærksomme på, at mange unge og deres familier har glædet sig til at besøge efterskoler rundt omkring i hele landet på søndag. Vi håber på jeres forståelse for, at vi som samfund og efterskoler er i en helt ekstraordinær situation, der kræver ekstraordinære beslutninger, lyder det fra formanden.

Fra Efterskoleforeningens side opfordrer man unge og deres forældre til at orientere sig på de enkelte efterskolers egne hjemmesider for information om besøgsdage, digitale arrangementer med mere i løbet af efteråret.

Følger foreningens linie

På Tjele Efterskole i Hammershøj ærgrer forstander Kim Daugbjerg Hansen over aflysningen, men er helt på linie med Efterskoleforeningens beslutning.

– Vi kunne i princippet afholde vores eget åbent hus-arrangement, men vi vælger at følge foreningen. Det er et samfundsansvar at få stoppet smittespredningen, og det er vi ikke hævet over, siger han og tilføjer:

– Det er selvfølgelig ærgerligt, for det er i høj grad på den dag, at vi skaber underlaget for næste års elevsammensætning, men sikkerheden kommer i første række, og så må vi finde på noget andet.

På grund af coronakrisen har man i år skullet tilmelde sig Efterskolernes Dag, så derfor vil skolen i stedet for kontakte de tilmeldte unges forældre og tilbyde en virtuel rundtur og samtaler.

– Og så håber vi, vi får mulighed for at invitere dem på skolen på et senere tidspunkt, siger Kim Daugbjerg Hansen og forklarer, at man på Tjele Efterskole allerede har taget mange forbehold i forhold til coronasituationen.

– Siden skoleårets start har vi holdt eleverne i primærgrupper af 15 personer, som er det største antal i ét elevhus, så vi kan hurtigt ‘lukker skodderne ned’, skulle der opstå et smittetilfælde. Desuden er vi meget opmærksomme på, at der holdes afstand, når eleverne alligevel bliver blandede i fællesfag, siger han og nævner som eksempel, at ramper og redskaber til skating og Scooter-linierne, som er nogle af de meget populære på skolen, nu er fordelt på fire stationer rundt om på skolen, for at sprede eleverne.

Kim Daugbjerg Hansen fortæller også, at man har bedt forældrene sørge for, at få børnene testet, inden de kommer tilbage efter efterårsferien.

– Unge er jo unge, og vi har ikke styr på hvem og hvor mange, de ser, når de er hjemme i så lang tid, lyder det.

Kommentarer