Bjerringbro

Foredrag i Gudenåhuset: Genforeningen – baggrund og betydning

Det ikoniske billede fra 1920, hvor Christian X red over den 'nye' grænse mellem Tyskland og Danmark. Se billedet i i sin fulde størrelse nedenfor. Fremsendt foto

I løbet af efteråret står Folkeuniversitetet i Bjerringbro og Viborg Bibliotekerne bag en foredragsrække om Sønderjyllands historie og Genforeningen i 1920. Foredragene foregår i Gudenåhuset i Bjerringbro

Tirsdag 20. oktober er emnet Genforeningens baggrund og betydning, ikke mindst i årene omkring 1. Verdenskrig. Foredragsholder er Helge Wiingaard, der er lektor på Haderslev Katedralskole. Skolens mere end 450 årige historie afspejler mange sider af Sønderjyllands brogede og omtumlede historie.

Med krigen i 1864 mistede Danmark et stort dansk befolkningselement i hertugdømmet Slesvig, som udgjorde området mellem Kongeåen og Ejderen. Fra dansk side blev resultatet oplevet som en dyb uretfærdighed, ikke mindst fordi det førte til stadig mere indgribende forsøg på at ”fortyske” områder, der i århundreder af mange var blevet opfattet som dansksindede.

Først med afslutningen af 1. Verdenskrig i 1918 og Versailles-traktaten i 1919 blev vejen banet for de afstemninger, der førte til Nordslesvigs, det nuværende Sønderjyllands, genforening med Danmark.

Foredraget afholdes i Viften i Gudenåhuset, Bjerringbro Bibliotek, tirsdag 20. oktober klokken 19.30.

Arrangementet afvikles efter Sundhedsstyrelsens gældende regler for forsamlinger og der er derfor et begrænset antal pladser til rådighed i Viften. Derfor opfordres alle, der ønsker at deltage, til at købe billet på forhånd på www.viborgbib.dk eller nærmeste bibliotek i Viborg Kommune.

Kommentarer