Viborg By

Fra Viborg og hele verden til Statens Museum for Kunst i København

Se billedserie Se flere billeder i galleriet. Foto: Heine Pedersen

En rørende, visuel udstilling havde fredag aften premiere hos Statens Museum for Kunst. Udstillingen udspringer af kampagnen #TegnHåb, der blev sat i gang i Viborg for at sætte fokus på børn, som verden over er hårdt ramt af coronakrisen.

Som værtsby for Danmarks Indsamling 2021, var det i Viborg naturligt, at kreativiteten skulle i spil i den gode sags tjeneste. I Viborg ved man nemlig, at billeder siger mere end tusind ord, og byen har gennem tre årtier fokuseret og satset på animation og andre visuelle udtryksformer.

Kulturskolen Viborg, Visuel HF, The Drawing Academy ved The Animation Workshop, VIA University College og Viborg Kommune satte derfor i fællesskab gang i #TegnHåb. En kampagne, hvor børn og unge tegner deres håb for fremtiden og sender gode tanker til dem, som verden over er hårdt ramt af coronakrisen.

Billeder er et fælles sprog

Viborg blev i 2020 en del af UNESCOs netværk Creative Cities, og via UNESCO blev kampagnen delt i hele verden. Tilslutningen var stor, og kampagnen blev forlænget til den 11. marts – årsdagen for de første coronarestriktioner i Danmark.

Den 11. marts havde man i Viborg modtaget over 3.000 tegninger og billeder fra børn og unge i 33 forskellige lande.

– Kampagnen er ganske enkelt et tydeligt eksempel på, hvordan Viborg går forrest i brugen af visuelle udtryksformer og viser, hvad billeder og fortællinger kan. Uanset vores modersmål kan vi alle kommunikere med, tolke på og blive rørt af billeder. Det bekræfter mig også i, at vi i Viborg gør det helt rigtige, når vi satser på de kreative, visuelle fag i både uddannelse, som erhverv og til formidling, fortæller Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune.

Fra Viborg, rundt i hele verden, til Statens Museum for Kunst

Internationalt blev #TegnHåb-kampagnen døbt #DrawwithDenmark, og hele verden har sendt billeder med både lys, håb og frygt, coronavirus-bekæmpende superhelte og varme hilsner. Som samlet hele viser kampagnen et samtidsbillede af de tanker, følelser og oplevelser, som hele verdens børn har under coronapandemien – fra frygt for den smittende virus til, at der er et håb for fremtiden.

Dette stykke samtidshistorie kan fra den 26. marts opleves hos Statens Museum for Kunst i København. Billederne vises på museets store glaspartier, ligesom en del af facaderne vil være oplyst. Udstillingen kan opleves udefra, i sikker afstand til hinanden og omgivet af det grønne, forårsspirende Østre Anlæg.

– Det er fantastisk at se, hvordan børn og unge – hvis muligheder og vilkår er blevet hårdt ramt af denne pandemi – får deres følelser og håb vist hos en af Danmarks fornemmeste kulturinstitutioner, siger Ulrik Wilbek.

Hos Statens Museum for Kunst er direktør Mikkel Bogh også glad for at kunne vise børn og unges tegninger og tanker:

– SMK er Danmarks nationalgalleri med en bredt sammensat kunstsamling, men vi er også specialmuseum for kunst på papir. Samtidig står børnenes stemmer og kreative udvikling centralt i vores arbejde som museum. Det er derfor et kæmpe privilegium for os at få mulighed for at vise #TegnHåb-tegningerne, hvor børn og unge fra mange lande har ladet hånden, øjet og sindet mødes for i enkle og udtryksfulde streger at danne billeder af den både svære og håbefulde tid, vi gennemlever nu, fortæller direktøren.

Udstillingen kan opleves fra den 26. marts til og med den 5. april. Lyset og billederne står klarest i aftenmørket, og udstillingen vises derfor fra kl. 19.00 til midnat.

Se mere på Statens Museum for Kunsts hjemmeside.

Besøg Viborg UNESCO Creative Citys hjemmeside og se video af udstillingen.

Kommentarer