Viborg By

Frugtfestival på Blomstergården ved Viborg

Smag på alverdens sorter af æbler i weekenden 15.-16. september, når Blomstergården ved Viborg inviterer indenfor. Pressefoto

Weekenden 15.-16. september 2018 byder på et sandt eldorado af æbler og pærer på Blomstergården. Der er i år smagsprøver på flere æblesorter end tidligere til årets frugtfestival og smagsprøver på most og cider fra Pometet på Blomstergården. Den varme sommer betyder, at mange æbler er modne op til 3 uger tidligere end normalt. Det betyder at sortimentet med smagsprøver indeholder andre sorter end tidligere år.

I Blomstergårdens pomet er der samlet knap 400 forskellige æbler og over 100 forskellige pærer samt mange andre kendte og mindre kendte frugtsorter. Blomstergårdens Pomet er Danmarks største på antallet af frugtarter og mere end 800 forskellige frugt- og bærbærende buske og træer. Træerne bliver ikke sprøjtet mod svampesygdomme og skadedyr for at få et indblik i, hvordan de forskellige sorter vil klare sig i en have.

Pometet er omgivet af 250 forskellige paradisæbler med frugt, som kan anvendes til gelé, marme- lade, snaps og andre ting. Det bliver muligt at smage på friske paradisæbler. Mange tror at de bare er nogle sure små gnallinger der kun er til pynt, men sådan er virkeligheden ikke skruet sammen.

Sommeren 2018 har budt på meget mere sol end vi er vant til og samtidig fik vi næsten ingen regn i maj-juni og juli. På trods heraf er mange æbler i år større end normalt. Æblerne har mere sødme og de er modnet ca. 3 uger tidligere end normalt. Vi udskriver i den anledning en konkurrence om, hvem der kan møde op med det største æble.

Lørdag og søndag viser Natur Karsten (kendt fra TV2-Nord) rundt i Pometet og fortæller om æblets historie og nogle af de gamle kendte æblesorter.

Villy Mougaard sidder klar til at bestemme de æbler, som de besøgende har med hjemmefra. Husk at tage 5-6 æbler med af en æblesort, som ønskes bestemt. Æblerne på et træ kan være meget forskellige og det kan derfor være vanskelligt at bestemme en æblesort ud fra et enkelt æble. Det giver størst chance for at bestemme æbler, når de er ved at være fuldt udviklede. Normalt sidder Villy også på Det Grønne Museum (Gl. Estrup) og bestemmer æbler, men da de i år har valgt at springe deres æbledag over, er det kun på Blomstergården, der bestemmes æbler. Villy vil også i det omfang tiden tillader det orientere om de forskellige grundstammer og deres betydning for æbletræernes trivsel i haver.

På Blomstergården findes også produktion og salg af mange af de forskellige frugttræer, der står i Blomstergårdens Pomet. Du kan også få opformeret dit eget frugttræ, hvis du har et træ stående, som du gerne vil have bevaret.

Der er selvfølgelig også en god mulighed for at gå en tur mellem de knap 700 forskellige georginer, der står i fuldt flor på dette tidspunkt af året.

Kommentarer