Bjerringbro

Grundfos samarbejder med israelsk iværksætter

Takadu har vundet en række priser. Blandt andet Technology Pioneer fra World Economic Forum, hvor startuppets founder Amir Peleg her ses tale.

Startups og større virksomheder skal arbejde sammen ikke konkurrere. Det er tidens mantra blandt iværksættere og topledere. Grundfoss og Takadu har gjort mantra til virkelighed.

Takadu er en software-as-a-service løsning, der giver vandindustrien indsigter i, om der er noget uden for normalen i deres vandnetværk. Amir Peleg sammenligner sit startups service med et kreditkort.

– Vi er ligesom Visa. De forudser, hvordan dine typiske transaktioner fungerer, og hvis der så sker noget, som er uden for normalen, så kontakter de dig.

På jagt efter det rigtige problem

Amir Pelegs ambition har været at finde et problem med stort skaleringspotentiale. Derfor skulle hans løsning tackle et globalt problem. Han fandt frem til, at vandsektoren var oplagt, fordi den var – og stadig er – konservativ.

Research bragte ham på sporet af de store mængder vand, der spildes, når det fragtes til forbrugerne. og synderne er mange. Det kan være alt fra sprængte rør til vandpumper, der kører med for højt tryk så vandet ledes ud af ventiler for at undgå overtryk.

Nogle komponenter er blevet opdateret i gennem tiden, som Grundfos blandt andet har gjort med pumper. Men rørene er forblevet de samme i næsten et århundrede, forklarer Amir Peleg.

Et digitalt kvantespring for Grundfos

Den danske industrigigant fra Bjerringbro er en markedsleder inden for vandteknologi globalt set. En position de har opnået ved selv at være innovative.

– Hvis man kigger tilbage, har Grundfos taget tre-fire kvantespring i den tid, virksomheden har eksisteret. Et af de sidste var den elektroniske pumpestyring. Det næste kvantespring, vi er på vej ind i, er at introducere intelligente netværk, hvor pumpen selvfølgelig er et væsentligt element. Det er en stor rejse, vi har indledt i samarbejde med Takadu, siger Søren Bro, digital strateg i Grundfos, som blandt andet har ansvaret for partnerskaber.

Ifølge Søren Bro udgør pumper cirka ti procent af det globale energiforbrug. Partnerskabet mellem industrigiganten og startuppet rummer et stort potentiale og skriver sig ind i en vigtig grøn dagsorden.

– Når alle komponenterne af rørnetværket kan tale sammen ved hjælp af algoritmer, begynder et nyt felt at opstå, hvor der kan være store energi- og vandbesparelser at hente. Det kan være begyndelsen til vores næste kvantespring.

Takadu er forelskede

Men det er ikke kun Grundfos, der får noget ud af samarbejdet. Amir Peleg beskriver samarbejdet med firmaet fra Bjerringbro som en forelskelse.

– Lige siden vi startede dialogen med Grundfos, har vi haft en romance kørende. Det mener jeg oprigtigt. Vi er blevet forelskede i deres viden, deres position på det globale marked og den respekt, de nyder blandt kunderne.

Søren Bro er imidlertid heller ikke i tvivl om, at Takadu og andre startups kan drage fordel af at slå pjalterne sammen med en større virksomhed.

– Nye virksomheder når et punkt, hvor de har solgt enheder eller løsninger, men stadig ikke er blevet store. Det er noget af det, vi kan tilbyde som en større virksomhed. Både i forhold til at skalere, men også at være globale. Vi kan lære af Takadus agile tilgang til software, mens de kommer til at nyde godt af den markedsadgang, vi har opbygget over en lang årrække.

Israelsk Watertech i Frederikshavn

De sidste fire-fem måneder har de to firmaer testet løsninger i Frederikshavn. I pilotarbejdet, som Søren Bro kalder det, leder de efter styrker og svagheder i samarbejdet.

– Den eneste måde hvorpå man finder ud af, hvad der fungerer, og hvad der skal finpudses, er ved at gøre det. En stor del af Grundfos’ DNA er kundefokus, omkring udvikling af produkter.

Samme kundefokus var Takadus udgangspunkt: Find et problem, der betyder noget for brugerne, og kom så med løsningen. Og netop det fælles, kulturelle udgangspunkt er nødvendigt for et succesfuldt partnerskab.

– En ting er, at du kan have et fagligt fællesskab, men når man også kan blive enige om grundlæggende værdier, så er der grundlag for et solidt partnerskab. Grundfos har meget stærke grundlæggende værdier. Derfor er det også vigtigt, at vi finder partnerskaber, der på langt sigt matcher vores egne værdier, siger Søren Bro.

Men hvad er det så de arbejder på i Frederikshavn, og hvordan ser det ud når hurtig israelsk watertech møder Dansk vandteknologi?

– Det handler om pumper og overvågningssystemer. Men det er alt jeg vil sige lige nu, siger Søren Bro hemmelighedsfuldt.

Kommentarer