Bjerregrav

Hammershøj-familie holdt aktiv efterårsferie i Hvolris Jernalderlandsby

Se billedserie Klara Kjeldsen fra Hammershøj (th) havde valgt at tilbringe tre dage i efterårsferien sammen med sine tre børn, Johannes (13), Laurits (4) og Emma (10) i Hvolris Jernalderlandsby, hvor de levede (næsten), som man gjorde for 2000 år siden.En oplevelse de var så begejstrede for, at de overvejer at gentage successen i sommerferien næste år. Foto: Gitte Hagsholm. Se flere billeder i galleriet

Mens mange børn kom i tivoli, fik teateroplevelser eller besøgte et hoppeland i en af kommunens mange haller, så flyttede familien Kjeldsen fra Hammershøj ind i Hvolris Jernalderlandsby for at prøve at leve, som man gjorde i Jernalderen.

Vejret var ikke det bedste for de tre familier, som i år havde valgt at tilbringe tre dage af efterårsferien i Hvolris Jernalderlandsby, øst for Vester Bjerregrav; men humøret var højt, da avisens udsendte kiggede forbi torsdag ved middagstid for at snakke med familien fra Hammershøj, som var Klara Kjeldsen og hendes tre børn, Johannes på 13, Emma på 10 og Laurits på næsten 5 år. Far Kristian var ikke med.

– Ej, det her er vist ikke lige noget for far, siger Johannes med et skævt smil, mens Emma og mor Klara nikker. Det er de enige om, men selv er de begejstrede for de snart tre dage, de har tilbragt i jernalderlandsbyen, klædt i uldgevanter og med aktiviteter og føde, der ligger langt fra det, de er vant til hjemmefra.

Ideen til at prøve det af kommer efter at have besøgt jernalderlandsbyen flere gange.

– Vi har snakket om det mange gange, og i år skulle det være, siger Klara Kjeldsen.

Hendes to store børn viser beredvilligt rundt i landsbyen, hvor første stop er sovehuset, hvor alle familierne sover under samme tag.

– Det var lidt specielt, også fordi vi først fik hilst på hinanden allesammen, da vi skulle sove. Det var lidt mærkeligt, fortæller Emma, og Johannes supplerer:

– Og man skal jo tage meget  hensyn – her er både børn og voksne, så man kan for eksempel ikke ligge og snakke, fortæller han.

I ‘køkkenet’ blev der bagt fladbrød over bål. En fast ingrediens i kosten sammen med grød og sammenkogte retter.

– Maden smager fint, man vænner sig hurtigt til, at nu det er det, man spiser, fortæller Johannes.

– Men man bruger enormt meget tid på at lave mad. Vi går nærmest i gang med at lave aftensmaden, lige så snart vi er færdige med frokosten, tilføjer Emma.

Som beboer i jernalderlandsbyen skal man også deltage i de daglige gøremål, der var vigtige for datidens mennesker – her iblandt at lave redskaber i smedien. Emma og Johannes viser her hver deres mesterstykke, som er et fint drejet lille spyd, som kan bruges til lidt af hvert. Johannes havde tilmed lavet en slags gaffel-spids på sit eksemplar. En ‘ny’ opfindelse for perioden, hvor man ellers ikke havde den slags avancerede redskaber, mente han. Foto: Gitte Hagsholm. Se flere billeder i galleriet

Vi var også en tur omkring smedien, hvor børnene blandt andet har lavet nogle flotte, snoede spyd eller store nåle, der kan bruges som redskaber.

Deres mor, Klara Kjeldsen, var optaget af at lære et medlem af de andre familier kunsten at flette en kurv i pil. Et håndværk hun har lært af Emma Sigaard fra Hammershøj, der ofte er i Hvolris, hvor hun lærer fra sig af sit håndværk.

Klara Kjeldsen havde fået en praktikant, som skulle lære kunsten at flette en kurv i pil. Foto: Gitte Hagsholm

Som ‘bosiddende’ familie i Hvolris er  det en del af opholdet, at man tager del i de mange daglige gøremål i landsbyen. Men derudover står familierne også til rådighed for turisterne for at  fortælle om, hvordan det er at bo i sådan et hus, grutte mel, røre smør, passe dyr, samle urter, lave mad over bål og sove på fåreskind.

– Det har været rigtigt sjovt og hyggeligt. Vi har fået nye venner, der er masser at lave hele tiden, men alting foregår bare stille og roligt, fortæller Johannes.

Den store udfordring  for børnene var, at mobiltelefonerne var bandlyst på stedet.

– Det har været lidt hårdt, men det vænner man sig også til, siger Emma.

På spørgsmålet om, hvad de mest glæder sig til, når de kommer hjem, er svaret entydigt: At komme i et varmt bad.

Torsdag, hvor avisen var forbi Hvolris, havde jernalderlandsbyen også besøg af Viking Kampgruppen Ivar, Aalborg, som gav de mange gæster, en introduktion i kamp med sværd og skjold. Her er det en af gruppens vikinger med det civile navn, Michael Jørgensen, sammen med datteren, Frida. Bagest i billedet kan man se en jernaldermand i gang med at bage fladbrød til frokosten. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer