Erhverv

Her vinder Danmark ved at indføre svenske tilstande

Hvis andelen af ufaglærte 30-34-årige var nede på svensk niveau, ville 28.000 flere komme i job på lang sigt, viser beregning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Danmark har den største andel 30-34-årige uden uddannelse i Skandinavien. Én ud af seks er således ufaglært, og det koster samfundet dyrt.

Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det varigt vil have meget positive effekter, hvis vi i Danmark formåede at få så mange til at tage en uddannelse, at vi havde samme niveau af ufaglærte som i Sverige. Sverige har den mindste andel ufaglærte i Skandinavien. 

Mens én ud af seks 30-34-årige er ufaglært i Danmark, gælder det for kun én ud af otte i Sverige.

Forskellen svarer til 5,4 procentpoint, og sænkede Danmark niveauet så meget, ville det på lang sigt få knap 28.000 flere i job. Allerede i 2025 ville der være 4.500 flere i job, og 7.700 i 2030.

“Vi ved, at en uddannelse i høj grad er en adgangsbillet til arbejdsmarkedet, og derfor stiger beskæftigelsen, hvis flere får en uddannelse. Det vil også være godt for den enkelte, der vil stå stærkere og mere sikkert på arbejdsmarkedet,” siger Jon Nielsen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det lavere niveau af ufaglærte ville samtidig give en stigning i bruttonationalproduktet på 25,7 milliarder kroner, og den offentlige saldo ville vinde 6,5 milliarder kroner med de svenske tilstande.

“Tallene taler et tydeligt sprog. De fortæller os, at det kan betale sig at investere i uddannelse,” siger Jon Nielsen.

Ufaglærte hårdt ramt af coronakrisen

Tidligere analyser har vist, at det især har været de ufaglærte, der er blevet ramt af ledighed under coronakrisen. Det har politikerne reageret på ved blandt andet at indføre 110 procent dagpenge til ufaglærte, der starter på en erhvervsuddannelse inden for brancher, der mangler arbejdskraft.

Det gælder for eksempel uddannelser til elektriker og social- og sundhedshjælper.

“Under coronakrisen har der været fokus på at satse på uddannelse af ufaglærte. Det er den slags, der vil kunne betyde, at vi får færre ufaglærte,” siger Jon Nielsen.

Andelen af ufaglærte 30-34-årige i Danmark er ifølge Eurostat 17,1 procent mod 11,7 procent ufaglærte i Sverige. I Norge er 15,4 procent ufaglærte.

Kommentarer