Hjælp til familier i coronatiden: ”Det har betydet, at vi stadigvæk er sammen”

Familien er blevet bedre til at tale sammen og har langt færre konflikter i hverdagen efter hjælp i Barnets Blå Hus og kommunens misbrugscenter. Foto: Jens Peter Engedal.

I foråret 2020, da coronapandemien ramte Danmark, ramlede hverdagen for familien Nielsen fra Frederikshavn. Faderen Dan havde gennem flere år kæmpet med et alkoholproblem, som havde store konsekvenser for hele familien. Heldigvis var der hjælp at hente i Barnets Blå Hus, der er et af Blå Kors’ støttetilbud, som fortsat kan holde åbent.

Det er ingen hemmelighed, at alkoholmisbrug er ødelæggende. Ikke bare for den, der kæmper med det, men også for menneskene omkring.

Hvad der derimod har været en hemmelighed i mange år, er, at familien Nielsen, der består af mor Nathja, far Dan og deres tre børn, Olivia på 13 år, Jamie på 10 år og Ivy på seks år, var en af de tusindvis af familier i Danmark, som oplevede det inden for hjemmets fire vægge.

”Det havde stået på i mange år. Jeg havde godt vidst det, men bare tænkt, at det nok skulle blive bedre. Og så blev det bare værre. Til sidst tænkte jeg, at nu skulle der bare ske noget, ellers kunne vi ikke være i det mere,” fortæller Nathja om sin mands alkoholproblem.

”De (min kone og børn, red.) var også derude, hvor de ikke kunne leve med det mere. Så er man nødt til at tænke på, hvad konsekvensen er for mig. Så har jeg ikke mine børn og familie mere. Og jeg skal også tænke på mig selv og mit helbred,” siger Dan.

Familien var trængt op i en krog, hvor der ikke var nogen vej tilbage. De måtte alle sammen have hjælp. Faderen Dan fik behandling i misbrugscentret i Frederikshavn, mens resten af familien kom i terapi i Barnets Blå Hus, som er et tilbud målrettet børn og familier, der mærker følgerne af alkohol- og stofmisbrug i den nærmeste familie.

”Jeg begyndte at skære i mig selv, og så kom jeg i Barnets Blå Hus for at få hjælp. Det var lidt mærkeligt i starten at skulle sidde i en gruppe sammen med andre børn. Der snakkede jeg ikke så meget. Jeg fandt ud af, det var rart, at der var nogen, der havde det ligesom mig,” fortæller Olivia, som startede i en børnegruppe ligesom sin lillebror Jamie:

”Jeg havde det ikke så godt i skolen. Det var dejligt at få nogle nye venner i Barnets Blå Hus”, siger Jamie.

Hverdag med konflikter og skilsmisser

Gennem det seneste år har mange familier fået hjælp i Barnets Blå Hus i Frederikshavn og de øvrige fem afdelinger, som Blå Kors driver rundt om i landet. I Frederikshavn har man oplevet den største tilgang af pressede familier, hvor kombinationen af alkohol- eller stofmisbrug i familien og isolation i coronatiden har betydet flere konflikter og skilsmisser.

Netop derfor har det været ekstra vigtigt, at Barnets Blå Hus, ligesom øvrige tilbud på socialområdet, har kunne fortsætte driften og tilbyde afgørende hjælp, fortæller Irene Lerche, som er leder af Barnets Blå Hus i Frederikshavn:

”Både børnene og forældrene har været rigtig udfordrede. Mange har været frustreret, fordi den daglige struktur er forsvundet, og de har skulle finde en ny hverdag derhjemme. Det har givet flere konflikter i familierne, så det har været væsentligt at holde fokus på at guide forældrene. For når børnene ikke går i skole og SFO, og det meste har været lukket ned, hvem skulle de så ringe til? Her har vi i endnu højere grad kunne træde til og være en livline i hverdagen”.

En redningskrans for dem alle

Skilsmisse blev det heldigvis ikke til for Nathja og Dan Nielsen, som valgte at opsøge hjælp – både til dem selv og deres børn.

”Der er ingen tvivl om, at det har hjulpet børnene at komme i Barnets Blå Hus. Det kan man også se på dem. De er blevet mere glade. De gemmer sig ikke så meget.”, siger Dan og kigger over på Olivia og Jamie:

”Det var nok svært for mig at acceptere, at jeg havde et problem. Sådan er det som alkoholiker eller misbruger. Det er svært at acceptere, fordi det rammer en selv,” siger Dan.

Olivia og Jamie går i dag stadig i hver sin børnegruppe i Barnets Blå Hus, mens moderen Nathja har fundet et i frirum i forældrecaféen, og den mindste datter Ivy er med i en familiegruppe. Dan kommer med en gang imellem, når han har mulighed for det og møder troligt op i kommunens misbrugscenter to gange om ugen.

”Det har betydet, at vi stadigvæk er sammen. Det tror jeg ikke, vi havde været, hvis vi ikke havde fået hjælp. Så er jeg ikke sikker på, at vi ville være en familie i dag. Vi er begyndt at hygge mere om aftenen med for eksempel spil. Før sov Dan mange gange efter aftensmaden,” fortæller Nathja.

Stolthed og glæde

Hver især føler familien, at de i dag er blevet gladere og ikke mindst bedre til at snakke med hinanden om problemerne.

”Det er dejligt! Og jeg er så stolt af Dan. Jeg var i tvivl, om det kunne lade sig gøre (at stoppe med at drikke, red.), fordi det havde stået på så længe, men han har klaret det superflot. I dag er det to måneder siden, han sidst har drukket.”

”To måneder og tre dage”, supplerer Dan hurtigt.

”Jeg kom til at tænke på, at vi faktisk heller ikke har skændtes i to måneder. Før var det nærmest dagligt”, siger Nathja.

”Det bedste er, at vi er blevet bedre til at snakke om tingene. Og jeg er blevet mere glad. Det har været rigtig dejligt at være her,” siger Olivia.

Kommentarer