Samfund

Hvem skal være Danmarks Friluftskommune 2017?

Nu kan landets kommuner melde sig ind i konkurrencen om at blive Danmarks Friluftskommune 2017, som afholdes af Friluftsrådet. Vinderen får 250.000 kr. til nye friluftsprojekter i kommunen og skal i år kåres inden for temaet “Friluftsliv på tværs – samarbejde og partnerskaber”.

Hele 66 forskellige kommuner har mindst en gang siden 2009 deltaget i konkurrencen om at blive kåret til Danmarks Friluftskommune. Nu er det atter tid til, at kommunerne skal finde de gode argumenter frem, for Friluftsrådet har netop offentliggjort kriterier og vilkår for at deltage i konkurrencen om at blive Danmarks Friluftskommune 2017. Denne gang skal kommunerne sætte fokus på, hvordan de arbejder med friluftsliv i forskellige samarbejder og partnerskaber.

Vinderen af konkurrencen bliver hædret med en præmie på 250.000 kroner til nye friluftsfaciliteter og vil samtidig kunne bryste sig med titlen “Danmarks Friluftskommune 2017”. Som noget nyt indføres i år desuden “Juryens særpris” på 50.000 kroner. til en kommune, som har en særligt god idé eller har gennemført et særligt forløb, der ligger inden for rammerne af årets tema.

Synergi og lokalt ejerskab

Temaet for Danmarks Friluftskommune 2017 er “Friluftsliv på tværs – samarbejde og partnerskaber”, og det er blandt andet valgt for at sætte fokus på, hvad kommunerne får ud af at tænke friluftsliv på tværs af faggrænser og samarbejdspartnere.

– Vi lægger op til, at kommunerne sætter ord på deres indsatser for at fremme friluftslivet i forskellige former for partnerskaber. Det kan eksempelvis være samarbejde med frivillige, foreninger og erhvervsliv, men også samarbejde på tværs af kommunens forvaltninger. Når friluftsliv tænkes på tværs af sektorer og samarbejdspartnere skabes værdi i form af synergieffekter og ofte også lokalt ejerskab til projekterne. Det er netop det, vi gerne vil sætte fokus på med årets tema, siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Alle kommuner kan deltage

Konkurrencematerialet kan downloades fra hjemmesiden www.friluftsraadet.dk/friluftskommune, og alle landets kommuner kan deltage. Det kræver blot, at kommunerne udfylder et ansøgningsskema og sender det til Friluftsrådet. Fristen for at være med er 15. juni 2017.

Vinderen overtager titlen, som Danmarks Friluftskommune, efter Vejle Kommune, der som den første kommune har vundet konkurrencen to gange i henholdsvis 2009 og 2016. Sidste år var også Middelfart, Norddjurs og Ishøj Kommuner med i finalefeltet.

Tidligere års vindere udtaler:

Vinder 2016 og 2009: Vejle Kommune

“Vejle er to gange blevet kåret som årets friluftskommune – senest i 2016. Det er vi meget stolte over, og det kan hjælpe os til at få endnu flere til at bruge naturen. Vejle har fået støtte til mange fine friluftsprojekter fra Udlodningsmidler til friluftsliv. Vi har en fantastisk natur, men det er ikke nok. Det er vigtigt, at der også foregår en masse gode aktiviteter, som trækker borgerne ud i naturen. Pengene er med til at skabe nye muligheder for foreninger og borgere, og undersøgelser viser da også, at vores borgere bruger naturen meget mere end andre danskere,” siger borgmester Jens Ejner Christensen.

Vinder 2015: Gladsaxe Kommune

“Det har givet ny energi at få den anerkendelse, det er, at blive kåret til friluftskommune. Jeg er især glad for, at vi fik anerkendelsen for vores måde at tænke klimatiltag sammen med bykvalitet og rekreative elementer. Det understreger, at vores tankegang om at integrere klimaindsatsen som et rekreativt element i byudvikling er vigtig, og det giver os blod på tanden til at arbejde videre i den retning. Og så er jeg glad for vores fantastiske samarbejde med boligorganisationer, grundejerforeninger og aktive borgere, hvis engagement i høj grad medvirker til, at vi når så mange gode resultater på området,” siger borgmester Karin Søjberg Holst.

Vinder 2014: Kolding Kommune

“For Kolding Kommune betød udnævnelsen som Danmarks Friluftskommune i 2014 først og fremmest en anerkendelse af den tværfaglige tilgang, som vi har valgt: Natur og landskab rummer store potentialer for rekreative oplevelser, leg, læring, fællesskaber, genoptræning, fordybelse – eller blot ro, hvis det er det, man har brug for. I Kolding mener vi, at disse muligheder skal sættes i spil for alle kommunens borgere og for de mange turister, der besøger os hvert år,” siger borgmester Jørn Pedersen.

Kommentarer