Bjerregrav

Hvolris og Viborg Bibliotekerne sammen om udstilling

Ib Søndergaard Andersen fra Hvolris Jernalderlandsby smeder i Byhaven. Fremsendt foto

På Hovedbiblioteket i Viborg kan man i perioden fra 3. april til 1. maj se en udstilling om jernalderens arnested med genstande udlånt fra Hvolris Jernalderlandsby og Viborg Museum. Udstillingen er en del af det landsdækkende projekt “Historier om Danmark”, der løber hele året. 

Jernalder-udstillingen sluttes af med et arrangement i Byhaven lørdag den 29. april, hvor Hvolris Jernalderlandsby er til stede og laver jernaldermad og smeder over bål.

De historiestærke kan også på Viborg Bibliotekernes Facebook og Instagram-profil deltage i en konkurrence, hvor to personaler skifter deres identitet ud med to historiske personers. Hvis man kan gætte, hvem de historiske personer er, kan man vinde gavekort Hvolris Jernalderlandsby og Søstrene Lagkage.

– Historie er mere end årstal og fakta fra en svunden tid. Danmarks historie er noget, vi alle har til fælles, og noget der hjælper os til at forstå vores kulturelle og historiske identitet. Forstår vi først den, så styrker det vores evner til at reflektere over vores egen rolle i den fortsatte Danmarkshistorie, siger Mikael Vinther Graaberg, der er leder for oplevelser og viden på Viborg Bibliotekerne. 

Et unikt stykke lokal kulturarv

I foråret er det overordnede tema for “Historier om Danmark” sten- til middelalder. I Viborg var det oplagt at tage fat på jernalderen, fortæller Mikael Vinther:

– På Bibliotekerne har vi en opgave med at bringe historien helt ud til borgerne. Her i Viborg har vi i forårssæsonen specifikt taget udgangspunkt i jernalderen, fordi vi med blandt andet Hvolris Jernalderlandsby har et helt unikt stykke lokal kulturarv indenfor den periode. Og så er vi også glade for at kunnet låne genstande fra Viborg Museum, mens museets samling er ved at blive pakket ned, siger han.

Tværgående samarbejde

90 biblioteker deltager i “Historier om Danmark” – der er et tværgående samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, DR og Nationalmuseet.

Bibliotekerne støtter op om kampagnen ved at lave kampagner, der har fokus på perioderne fra stenalder til middelalder i foråret 2017. I efteråret behandles tiden fra renæssancen og op til i dag. Perioderne lægger sig op af DR’s nye tv-serie, “Historien om Danmark”, der bliver sendt på DR1 i samme periode. Her guider vært Lars Mikkelsen seerne igennem Danmarks historie fra istid til det 21. århundrede.

 

Kommentarer