Løvel

Købmanden i Løvel – 80 år og ’still going strong’

Erling Thorup havde nok ladet en lille fugl synge om, at han fyldte rundt den 15. maj, men han var alligevel overrasket over det rykind han oplevede sidste onsdag, hvor der var gæster i huset fra morgen til aften. Købmanden fejrer sin fødselsdag med familie og venner ved en privat fest i næste måned. Foto: Gitte Hagsholm

Onsdag sidste uge rundede Erling Thorup, Løvel, 80 år, men det mærker man ikke på byens købmand gennem 38 år, som er i dag er aktiv som mentor i kræftrådgivningen, medlem af flere bestyrelser, med i en masse frivilligt arbejde i Løvel og i Viborg, og så har han lige en tjans med at køre ud med aviser en gang om ugen.

Erling Thorup er født og opvokset i Løvel, hvor hans far var cykelhandler. Efter endt skolegang kom den unge mand i lære som kommis hos købmanden i Bjerregrav.

Derefter gik turen til Jyske Dragonregiment, hvor Erling var inde at ’springe’ i 16 måneder, inden han vendte tilbage og arbejdede nogle år hos købmanden i Bjerregrav.

I 1965 sprang Erling ud som selvstændig, da han købte en købmandsforretning i Løvel, som på det tidspunkt i forvejen havde både en brugs og en anden købmandsbutik.

– Det var en anden tid. Tænk, at der var omsætning nok til tre butikker i en by med blot 300 indbyggere, påpeger Erling med en hovedrysten.

Afholdt købmandspar

I 1971 køber Erling Thorup  grunden på hjørnet af Gl. Aalborgvej og Gillebakken, hvorpå han bygger en ny købmandsbutik og et helt nyt hjem til ham og hustruen, Jørgit. Nogle år senere bliver Jørgit en del af forretningen; hun bliver nemlig nødt til at træde til, da Erling i 1976 brækker benet i et lokalt fodboldopgør.

Da byens brugs lukker i 1987 beslutter parret at udvide forretningen, som er blevet byens naturlige samlingspunkt, ikke mindst på grund af det afholdte købmandspar.

– Vi har altid sat en ære i at behandle folk ordentligt, og hvis der sjælden gang skulle  ryge en finke af panden hos købmanden, så var Jørgit der lige med det samme. Hun behøvede bare lige at rømme sig lidt, så vidste jeg godt, at jeg var på vej i den gale retning, siger Erling og griner højt.

At byens borgere var glade for deres købmand kom helt kontant til udtryk, da Jørgit og Erling i 2003 valgte at sælge forretningen og gå på efterløn. Til afskedsreceptionen modtog de en check på 25.000 kroner, som borgerne havde samlet ind til dem. I deres mange år med som selvsændigt købmandspar var det nemlig ikke blevet til meget ferie. Det fik de tid til nu, og med pengegaven fik de tilmed råd til at rejse til Thailand, som de længe havde drømt om.

Relationer

Erling er nysgerrig af sind og elsker at være i selskab med andre mennesker; han tager relationer til de mennesker, han støder på alvorligt og har aldrig holdt sig tilbage fra at tage en udfordring og tage ansvar. Det ses også gennem Erlings købmandsvirke, hvor han næsten alle årene har været aktiv i sin branceorganisation. I 1980 blev han formand for den lokale Bjerringbro-Kjellerup og Omegns Købmandsforening, som Løvel hørte under. Senere blev flere lokale foreninger slået sammen til Centralorganisationen af Jyske Købmænd, hvor Erling sad i bestyrelsen i 10 år, og i 1989 modtog han Købmændenes æresnål i guld.

Senere blev købmanden valgt til hovedbestyrelsen i Centralorganisationen De Samvirkende Danske  Købmænd.

– Jeg er meget glad og stolt over, den tillid, der er blevet vist mig, siger han.

En glad mand – og kone

Det positive livssyn, som den 80-årige købmand deler med sin hustru, har også hjulpet, når livet gjorde ondt. I 1994 mistede parret en søn, blot 20 år gammel. Men parret har i dag en søn og en datter og i alt fire børnebørn, som de elsker at være sammen med. I 2001 fik Erling konstateret prostatakræft, men sygdommen holdes i ave med medicin nu på 18. år, og Erling  er taknemmelig for hver eneste dag i sit 80-årige liv.

– Der er så mange dejlige ting at glæde sig over, og jeg nyder, når jeg også kan være med til at hjælpe og glæde andre, siger han.

Det gør han som mentor i kræftrådgivningen, men også gennem frivilligt arbejde både lokalt og i Viborg – og næsten altid sammen med Jørgit. Parret nyder hinandens selskab i det daglige, på ferierejser eller  på deres cykelferier rundt på de danske småøer.

– Vi har det godt, og så er det jo ingen sag at blive 80 år, smiler købmanden.

Kommentarer