Mammen

Lokaldysten samler borgerne i Mammen

Se billedserie

Tirsdag i denne uge var Lokaldysten nået til Mammen. Selvom byen har klaret sig særdeles flot i alle tre tidligere års konkurrencer, så handler det for Mammenborgerne mest om sammenhold.

Se billeder fra Lokaldysten i galleriet. Foto: Nicklas Middelhede

Tirsdag 30. maj var det Mammens tur til at kæmpe i Lokaldysten 2017.

Lige knapt 200 borgere mødte frem i vandre-, løbe- og cykelsko for at kæmpe. Det var cirka 50 færre end sidste år, hvilket kunne skyldes, at vejret ikke viste sig fra sin bedste side.

Det gjorde det nu heller ikke, da Mammen deltog for første gang i 2014, hvor der var premiere på Lokaldysten i Viborg Kommune. Dengang løb den lille by med sejren til stor overraskelse for alle – ikke mindst dem selv; for de deltog egentligt mest for hyggens skyld.

– Da jeg kom ind i lokalrådet for nogle år siden, der satte jeg det som et personligt mål at skabe mere samarbejde på kryds og tværs mellem foreningerne i byen. Jeg synes, Lokaldysten var et godt koncept, fordi alle kan deltage. Jeg har aldrig lavet arrangementet for at vinde, må jeg indrømme, fortæller formand for Lokalrådet, Peter Rasmussen.

Mammen har fem foreninger: Mammen IF , Mammen Beboerforening og forsamlingshus,  FDF, Mammen Ungdomsklub samt Lokalrådet. Sidstnævnte blev stiftet i forbindelse med, at landsbyen gerne ville have lavet noget fartdæmpning, fortæller han.

– Vi manglede nogen, der kunne tage ansvar for at snakke med kommunen og søge midler vedrørende ting, der vedrører hele byen, derfor etablerede vi Lokalrådet, der fungerer på tværs af byens andre foreninger. Og det er også os, der står i spidsen for Lokaldysten, siger formanden.

Større sammenhold

Nu, hvor Mammen har deltaget i Lokaldysten for tredie gang, føler han sig endnu mere overbevist om, at det er og har været en god ting for byen. Folk mødes mere og snakker lidt sammen – finder ud af hvem hinanden er, og så er det også mere ‘legalt’ at komme med til hinandens arrangementer, lyder forklaringen.

– Lokaldysten er med til at lave en sammenfletning mellem byens foreninger, og jeg synes, at folk er begyndt at komme hinanden meget mere ved, siger Peter Rasmussen og nævner sportsfesten og forsamlingshusets arrangementer som eksempler på begivenheder, folk er blevet mere fælles om i byen.

Alene forberedelsesmøderne forud for Lokaldysten, som arrangeres af et udvalg bestående af repræsentanter fra de forskellige foreninger, medvirker til et styrket fællesskab i byen, tilføjer han.

Alles deltagelse tæller

Selvom konkurrence-elementet i Lokaldysten ikke er væsentligt for lokalrådsformanden, så undlader han dog ikke lige at nævne en særligt aktiv deltager.

– En af vores knejter fra friskolen løb hele 11 omgange på løberuten på 2,4 kilometer. Så han tilbagelagde over en halvmarathon. Det er da imponerende, siger Peter Rasmussen.

Samtidig fremhæver han deltagelsen af de ældre, der klarede en eller to omgange – nogle med rollator  – eller familierne med småbørn, der også stillede op i det omfang, de magtede, allesammen bidrog til den gode stemning.

– Jeg synes, det var en kanonaften, hvor alle bidrog på den ene eller den anden måde – ved at deltage i dysten eller bare med at være til stede, siger en glad formand.

Synlige bidrag til byen

Udover den åbentlyst positive sociale effekt, Mammen som lokalsamfund har haft ud af deltagelsen i Lokaldysten, så har arrangementet også tilført byen kontante bidrag qua byens topplaceringer i dysten de seneste tre år.

– Det har været vigtigt for lokalrådet, at de penge, vi har vundet med Lokaldysten, gik til hele byen. Så vi har brugt pengene på nogle borde-bænkesæt i byparken og på et flot flag til den flagstang, som kommunen gav os, slutter Peter Rasmussen.

 

Kommentarer