Bjerringbro

Natteravne skal gøre Bjerringbro mere tryg

Fra torsdag 9. juli kan man møde Natteravne i Bjerringbros natteliv. Fremsendt foto

Nu får Bjerringbro Natteravne, som skal være med til at skabe tryghed i byens gader. Natteravnene debuterer torsdag 9. juli, hvor Natteravne fra Viborg også kommer og går med.

– Vi har arbejdet intenst for at få det op at stå og er nu klar premiereaftenen. Vi har oplevet stor opbakning indtil nu. En del har allerede meldt sig på banen, som Natteravn og har deltaget i kurser, hvor vi har lært om rollen som Natteravn, fortæller Trine Lind, der er talsperson for Natteravnene i Bjerringbro.

Natteravnene i Bjerringbro er stiftet, som et ”gå-område” under ledelse af Natteravnene Viborg.

– Vi har haft travlt med at klæde de frivillige i Bjerringbro på, så de er klar til premiereaftenen – og vi glæder os til at byde dem velkommen i vores Natteravne-familie i Viborg, siger Pernille Cornelius, der er formand for Natteravnene Viborg og gå-området i Bjerringbro.

Gå-området og Natteravnene i Bjerringbro blev stiftet 30. juni 2020, og det har været afgørende for de lokale, at man kom ind under et veldefineret koncept så alle ved, hvad man står for, når man er ude at gå, som Natteravne.

– Det er vigtigt for os at sætte fokus på, hvad vores rolle som Natteravne er. Vi skaber tryghed for de unge, vi er ikke et vagtværn. Vi er der, hvis de unge har brug for os men det er ikke vores opgave at holde opsyn med de unge og afgive rapport til mor og far”, fortæller Pernille Cornelius og forsætter: ”Og det glæder mig meget, at vi atter får lokale Natteravne til at gå i Bjerringbro”

Natteravnene er startet i Danmark i 1998 og drives på franchise-lignende vilkår, idet Fonden for Socialt Ansvar stiller alt udstyr og træning gratis til rådighed for interesserede frivillige.

Det er Natteravnenes Landssekretariat, som er ansat af Fonden, der står for alt det praktiske forarbejde.

Herfra understreger Chef for Natteravnene Claus Staunstrup Nilsson, hvor vigtig hver lokalafdeling af Natteravnene er.

– Som Natteravn er det vigtigt, at man forstår sin rolle, og hvordan man skal handle som Natteravn. Det vigtigste for Natteravnene er at skabe tryghed i lokalområdet. Det er de lokale de bedste til og derfor er, hver afdeling af Natteravnene enormt vigtig for at de unge kan færdes trygt i lokalområdet.

Landssekretariatet er med som igangsætter og stiller udover en “drejebog” også de særlige gule jakker og andet opstartsmateriale gratis til rådighed.

Fakta om Natteravnene

Siden 1998 har erfaringer med Natteravnene vist, at det er et effektivt middel til at skabe større tryghed og livsglæde blande de unge, med mindre vold og hærværk, som sideeffekt.

De 5 Gyldne Regler

Danmarks Natteravne optræder med ens adfærd og etik. Det er sikret gennem blandt andet en grundtræning og løbende dialog.

Natteravnenes indsats er funderet i “De 5 gyldne regler”:

  1. Natteravnene er synlige og observerer, de blander sig aldrig fysisk i uroligheder – men tilkalder professionel hjælp om, hvis det er nødvendigt.
  2. Natteravnene går altid i hold på tre i den karakteristiske gule beklædning. Helst med deltagelse af begge køn og forskellig baggrund, også etnisk.
  3. Natteravnene færdes altid i det offentlige rum (på gaden, i bus eller tog) – aldrig inde, hvor de unge morer sig, i ungdomsklubber, værtshuse, diskoteker.
  4. Natteravnene giver sig tid til at lytte og tale med børn og unge (på de unges initiativ), men uden at yde egentlig rådgivning. Det overlades efter situationen til professionelle i det lokale netværk eller de unges forældre, familie og bekendte.
  5. Natteravnene hjælper “forulykkede” børn og unge – helst gennem deres venner og familie. Holdet følger ikke nogen hjem alene og låner aldrig penge ud.

Natteravnene optræder aldrig som lokalt vagtværn og påtager sig hverken politimæssige- eller professionelle sociale opgaver.

Natteravnene har heller ingen særlige beføjelser, men alene stor gennemslagskraft alene ved deres tilstedeværelse.

Se mere på www.natteravnene.dk

Kommentarer