Skals

Ni millioner til områdefornyelse i Fjordklyngen

Fjordklyngen tæller landsbyerne Låstrup, Nr. Rind, Skals, Skringstrup, Sundstrup og Ulbjerg. Foto: Fjordklyngen.dk

Nu rykker det for alvor i Fjordklyngen – landsbyerne Låstrup, Nr. Rind, Skals, Skringstrup, Sundstrup og Ulbjerg, der de seneste år har arbejdet sig ind på hinanden som en landsbyklynge. På sit seneste møde godkendte teknisk udvalg den kommunale medfinasiering til områdefornyelse i klyngen – et projekt, der i alt kommer til at beløbe sig til 9 millioner og forløbe over de næste 5-6 år.

Ansøgningen til Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet blev indsendt i starten af januar. Den lyder på 3 millioner og godkendes under forudsætning af, at Viborg Kommune lægger 6 millioner i projektet. Hvis ministeriet godkender ansøgningen kan Fjordklyngen glæde sig til en række fysiske og organisatoriske forbedringer og fornyelser de næste år.

Formand for Fjordklyngen, Inge Carlskov (Skringstrup), glæder sig over tiltaget, som er en direkte følge af de seneste års udvikling af samarbejdet de seks landsbyer imellem. Fjordklyngen var med i et forsøgsprojekt med Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, nærdemokrati.dk og Viborg Kommune, der sluttede sidste efterår. Under evalueringen var der flere embedsmænd fra kommunen til stede for at vurdere om Fjordklyngen var klar til en indstilling til områdefornyelse, der normalt plejer at gælde én landsby.

– Vi vidste ikke, at de var der, og at vi på den måde blev vurderet. Men vi blev selvfølgelig glade, da vi efterfølgende fik at vide, at vi var blevet “godkendt” og derfor fik tilbuddet om en proces med områdefornyelse, fortæller Inge Carlskov.

Flere priser til Fjordklyngen

Fjordklyngen er allerede i fuld gang med arbejdet omkring Fjordparken – et projekt med fokus på friluftsliv og motion i området. Vandre- og cykelstierne ved Ulbjerg, som blev indviet sidste forår er en del af dette projekt, ligesom den 62 kilometer lange mountainbike-rute, der forbinder de 6 byer og som blev indviet i sommer. For dette projekt fik Fjordklyngen DN Viborgs Naturpris i 2016. Fjordklyngen er også indstillet for Viborg Kommune til Årets Landsby 2017 i Region Midtjylland. I det hele taget har klyngsamarbejdet givet masser af medvind og åbnet nye døre, fortæller Inge Carlskov.

– Vi har vist, at vi kan udrette ting i fælleskab, og det har givet synlighed i forhold til kommunen. I Viborg Kommune findes 85 landsbyer, og det kan være svært at råbe forvaltning og politikere op som enkelt landsby. I fællesskab går det meget bedre, slår hun fast.

Ikke på bekostning af den enkelte by

Som “klyngepionér” på landsplan er Fjordklyngen en af de danske landsbysammenslutninger, der er kommet længst med samarbejdet. Vigtigt i den forbindelse har været det indledende udgangspunkt – nemlig at fokusere på gevinsterne og ikke eventuelle tab, fortæller Inge Carlskov.

– Vi var fra starten enige om at gå sammen som landsbyer, men også at beholde vores særpræg. I de indledende introduktioner blev der snakket om, at vi sikkert blev nødt til at nedlægge forsamlingshuse og den slags. Men det ville vi ikke være med til. Som det ser ud nu, er der liv i alle seks forsamlingshuse, og de er flere steder det eneste samlingspunkt landsbyen har tilbage. At nedlægge dem ville være katastrofalt. Hvis situationen om nogle år er anden, med forsamlingshuse der står tomme og forfalder, ja så kigger vi på det igen. Men som udgangspunkt vil vi værne om livet i den enkelte landsby og arbejde sammen om de ting, der giver mening for os alle, slår formanden fast.

Konkret i områdefornyelsen

Når ministeriet (efter al sandsynlighed) har godkendt ansøgningen, bliver næste skridt at samle alle seks landsbyer til borgermøder om fornyelsen – ønsker og muligheder. Hele processen kommer til at bære præg af inddragelse og ejerskab lokalt. Men et godt bud på hvad områdefornyelsen kommer til at indebære findes i ansøgningen, som Fjordklyngerådet med repræsentanter fra alle seks landsbyer har været med til at udforme.

Heri nævnes følgende.

 

  • Kajaklandingsplads ved Skals,
  • Shelters og udkigstårn på Kærby Bakke
  • Friluftsscene ved Spejderklinten
  • Naturlegeplads ved værestedet/kulturcenteret i Låstrup
  • Gentænkning  og forskønnelse af byrum i flere af de 6 landsbyer
  • Retablering af den gamle kirkesti over Simested Å fra Skringstrup til Låstrup,
  • Vandrestier på Borup Hede og i Flensborg Plantage,
  • Bedre tilgængelighed til Tanghuset og 2 bronzealderhøje i Sundstrup,
  • Vandresti gennem Kildedalen ved Skals,
  • Etablering af afmærkede ridestier i Skringstrup
  • Sammenhængende sti langs fjorden fra Tanghusene ved Sundstrup til Skals Å
  • Afslutning af/forlængelse af vej syd om Skringstrup pga. meget tung trafik gennem landsbyen.
  • Kulturcenter Værestedet i Låstrup opfattes i hele Fjordklyngen som et ”neutralt sted” at mødes og er placeret geografisk nogenlunde i midten. Der er derfor ønske om at forbedre og aktivere dette sted til glæde for såvel alle Fjordklyngens indbyggere som turister og besøgende udefra.
  • Egnsspil i stedet for landsbyforankrede aktiviteter i de enkelte forsamlingshuse. Måske ved at tage en tidligere tradition fra Borup Hede op, eller måske ved Spejderklinten på en måske nyindrettet friluftsscene.
  • Spejderklinten syd for Ulbjerg Klint – begge ud til Lovns Bredning – kunne udvikles til et sted, hvor hele landsbyklyngen kunne mødes til friluftsarrangementer. Et muligt kommende udendørs mødested, der ikke er beliggende i en af de 6 landsbyer.
  • Madpakkehus/værested i en bygning i Skringstrup, der tidligere rummede billetsalget til Viborg-Løgstør-banen.
  • 15 Muslingefestivalen i Sundstrup ønskes fastholdt og udbygget som en stor, kulturel begivenhed 1 gang om året.
  • Bygningen på havnen i Sundstrup, ønskes flyttet lidt tilbage og nytænkt som madpakkehus/værested og fortsat uformelt mødested for alle på havnen.

Kommentarer