Tjele

Nr. Vinge kirke renoveres for 2 millioner kroner

Nr. Vinge kirke skal igennem en større renovering, som blandt andet involverer altertavle, bænke prædikestol. Men også kirkens varmesystem skal udskiftes. Foto: Gitte Hagsholm

Søndag 20. september afholdtes sidste gudstjeneste i Nr. Vinge kirke i et års tid. Kirken skal nemlig i gang med en omfattende indvendig renovering, som omfatter både interiør og tekniske installationer.

Den middelalderlige kirke i Nr. Vinge er stor i forhold til det lille sogn, den repræsenterer. Noget, som også overvældede den kongelige bygningsinspektør, da han i sin tid var ude for at besigtige kirken i forbindelse med det forestående renoveringsarbejde.

– Kirken er bygget til Guds ære, men størrelsen taget i betragtning sikkert også som et monument i sognet, vurderer sognepræst Christian Langballe.

Kirken har i mange år trængt til en opgradering i både interiør og tekniske installationer, og efter mange års søgen om tilladelser er alting faldet på plads.

20. september prædikede sognepræsten for sidste gang i en rum tid i kirken, der nu skal gennemgå en større indvendig renovering.

Historisk altertavle

Det første, der tages under kærlig behandling, er kirkens altertavle fra 1842, som oprindeligt stammer fra Tjele kirke. Tavlen, som i 1908 blev overdraget til Nr. Vinge kirke, skal en tur omkring Konserveringscentret i Vejle, hvor kyndige folk vil skabe fornyet liv i farver og struktur.

Prædikestolen står også for tur. Ifølge sognepræsten har det de senere år været temmeligt risikabelt at bevæge sig op for at prædike for menigheden.

– Vi sendte altid lige en stille bøn til de højere magter, når vi trådte op på trappen til prædikestolen, fortæller Christian Langballe med et glimt i øjet.

Sognepræst Christian Langballe glæder sig over, at restaureringen af Nr. Vinge kirke nu kommer i gang. Blandt andet skal altertavlen i baggrunden restaureres, men kirken bliver også opdateret med bedre sidde-komfort og et bedre varmesystem. Foto: Gitte Hagsholm

Færre, men bedre, siddepladser

Kirkegængerne i Nr. Vinge kirke kan også se frem til mere komfortable siddepladser. Alle kirkens bænke bliver opgraderet med mere sædeplads, ligesom ryggen justeres, så den er mere skrå. Derudover kommer der hynder på sæderne.

– Jeg tænker, at de gamle, smalle sæder og stive ryglæn var lavet for at menigheden ikke slappede for meget af i kirken. I helt gamle dage havde degnen også til opgave at gå og prikke til folk, der faldt i søvn under præstens prædiken, fortæller Christian Langballe.

Udformningen af de nye bænke udføres af en lokal snedker. Vurderingen er, at bænkene oprindeligt har været i rå træ, men de nye bænke males, så de kommer til at fremstå som i dag.

– Vi har haft en konservator til at tage prøver af farverne på de gamle bænke, så vi er helt sikre på at ramme de rigtige farver på de nye bænke, fortæller formand for menighedsrådet, Elisabeth Lund.

På grund af ændringerne i størrelse og proportioner vil antallet af bænke i kirken også blive reduceret.

Nyt varmesystem

Udover renoveringen af kirkens interiør er et nyt varmesystem også undervejs.

– Vi vi kører på et forældet system, og i dag er 5 af vores 19 varmeapparater defekte, så her har vi også brug for modernisering, der også tager højde for at skabe en mere klimavenlig løsning, lyder det fra både formanden og sognepræsten.

Renoveringen af Nr. Vinge kirke forventes at tage et års tid. Budgettet lyder på cirka 2 millioner, som finansieres dels af sognets egen kassebeholdning, dels af lån fra stiftet.

Nr. Vinge kirke er lukket for højtideligheder det næste års tid, hvor en gennemgribende renovering af interiør og tekniske situationer finder sted. Arkivfoto

Kommentarer