Viborg By

Ny uddannelse i Viborg vil redde virksomheder fra at drukne i data

Der er stort behov for dataanalytikere i erhvervslivet. Derfor har en ny uddannelse i dataanalyse fået ok til at starte efter sommerferien. Simon Jensen (til venstre) og Bjarne Taulo Sørensen er ankermændene bag Danmarks nyeste uddannelse. Foto: Dania

De fleste virksomheder kan slet ikke følge med og bevare overblikket over de mængder af data, som de samler sammen. Det er et stort problem, for de skal netop udnytte deres viden til at få Danmark helt frem i bussen. En spritny professionsbachelor-uddannelse i dataanalyse vil forsøge at ændre på det

Mængden af data er de seneste år eksploderet. IBM vurderer, at der hver dag bliver produceret 2,5 exabytes (2,5 milliarder gigabytes). De beregner, at det svarer til, at 90 procent af verdens samlede datamængde er blevet skabt alene de sidste to år. Og mængden af data bliver fordoblet hvert tredje år. 

Derfor er der også et behov i mange virksomheder for at få samlet, forstået og formidlet data, så den kan understøtte udviklingen i danske virksomheder. Guldet i dataene skal findes frem.

Derfor er det fra i dag d. 1. februar muligt at søge ind på en spritny videregående uddannelse på 1,5 år. Dataanalyse hedder den, og målet er klart: Den nye uddannelse skal gøre en forskel for de små og mellemstore virksomheder i Midtjylland ved at oversætte deres enorme mængder af data til forståelig tale og handling.

– Datanørden findes. Ledelsen findes. Men der mangler et bindeled mellem de to, der forstår begge og kan formidle sin viden. Det bliver vores studerende i stand til, forklarer adjunkt Simon Jensen.

Han skal sammen med kollegaen Bjarne Taulo Sørensen stå for at gøre tanker på papir til virkelig undervisning for nye studerende i lokalerne på Erhvervsakademi Dania i Viborg til august. 

Lavthængende frugter

I dag er nogle virksomheder langt med at udnytte big data, mens mange først lige har begyndt deres rejse. 

– De studerende fra dataanalyse vil som færdige plukke de lavthængende frugter i små og mellemstore virksomheder inden for data. De vil langsomt rejse evolutionens vej sammen med virksomheden og bruge den viden til at drive forretningen fremad, forklarer Bjarne Taulo Sørensen, mens Simon Jensen uddyber.

– Organisationen skal være klar til at kunne implementere den data i virksomheden, og det sker ikke ’over night’. Et indsatsområde bliver at forstå, hvad vi kan med data. Derfor vil jeg gerne have mere kontakt til erhvervslivet, så vi fx kan finde studiejobs til de studerende i lokale virksomheder, siger Simon Jensen. 

Udviklende undervisere

Det er på den baggrund, at Uddannelses- og Forskningsministeriet i foråret sidste år godkendte Danias ansøgning om at lave den nye bacheloruddannelse. Siden har der været fuld damp på kedlerne for at få ansat de nye undervisere og formet uddannelsen, så studerende om præcis to år kan kalde sig færdiguddannede dataeksperter.

– Det motiverer os begge, at der ikke ligger en færdig plan klar fra start. Det driver os at skulle udvikle og forme uddannelsen fra bunden med fx at ramme niveau og finde det helt konkrete indhold, forklarer Bjarne Taulo Sørensen, der selv tidligere har undervist på Aarhus Universitets Institut for Økonomi, mens Simon Jensen bl.a. har arbejdet for forskellige danske superligaklubber som konsulent i dataanalyse, datadrevet rekruttering og databaserede beslutninger.

Mange jobmuligheder

Spørges de to undervisere til, hvordan verden ser ud om tre år, regner de med, at uddannelsen har spredt sig til andre steder i landet, og at det første hold studerende er ude og gøre en forskel for små og mellemstore virksomheder. Jobmulighederne er de sikre på, der vil være mange af.

– Hvis du kan noget, som ingen andre kan, og der er penge i det for virksomhederne, så er der jobs at få, slutter Simon Jensen med et smil. 

Det nye studie kan bygges ovenpå en 2-årig uddannelse som fx finans- eller markedsføringsøkonom, og der forventes 25 studerende på uddannelsen. 

Billedtekst

Billedtekst: I dag d. 1. februar åbnes der for ansøgninger til de videregående uddannelser. Heri blandt er den spritny professionsbachelor i dataanalyse på 1,5 år i Viborg. Foto: Dania. 

Billedtekst: ”Vi kan se, at de virksomheder, der samler data og forstår at bruge dem, er også dem, der er vokset mest i løbet af de sidste 10 år,” siger adjunkt Bjarne Taulo Sørensen fra den nye uddannelse på Dania i Viborg. Foto: Dania

 

Kort om uddannelsen

  • 1,5-årig top-up uddannelse på bachelorniveau
  • Databehov, datahåndtering og dataanalyse er i fokus på de to første semestre, mens 3.semester foregår i praktik i en virksomhed og med at skrive bachelorprojekt
  • Fagene på studiet bliver blandt andet datajura, datakildeforståelse, machine learning, proces analyse, big data, datavisualisering og organisatorisk datamodenhedsanalyse
  • Findes kun i Viborg på Erhvervsakademi Dania
  • Åbner for ansøgninger den 1. februar på eadania.dk
  • Afhængig af ansøgers baggrund, lukkes tilmeldingen enten 15. marts eller 5. juli

Kort om Simon Jensen

  • Ny underviser på professionsbachelor uddannelsen i dataanalyse.
  • 28 år og uddannet Cand. Merc. i Service Management med en specialisering til kandidat i “Data in Business” fra CBS.
  • Har tidligere arbejdet for forskellige danske superligaklubber som konsulent i dataanalyse, datadrevet rekruttering og databaserede beslutninger.
  • Har indtil august boet i Vanløse, men bor mellem Hobro og Mariager med sin kæreste, 2-årige søn og lille hundehvalp.

Kort om Bjarne Taulo Sørensen

  • Ny underviser på professionsbachelor uddannelsen i dataanalyse.
  • 51 år og uddannet i nationaløkonomi og ph.d. i forbrugeradfærd og statistik fra Aarhus Universitet.
  • Har tidligere arbejdet for TDC i otte år med forbrugeradfærdsanalyser og data mining, og derefter undervist på Aarhus Universitet som studielektor i bl.a. marketing, kvantitative metoder, programmering og machine learning.
  • Bor privat i Mårslet syd for Aarhus med sin familie. Inden længe rykker de teltpælene op og flytter til Birgittelyst syd for Viborg.

Kommentarer