Viborg By

Ny udstilling fra Viborg Kunsthal rykker udendørs og online

Viborg Kunsthal flytter deres kommende udstilling, 'Miraculous Noise', uden for. Udstillingen kan opleves som projektion ud mod Søndersø på gavlen af Viborg Kunsthals værkstedfløj fra 11. marts og en måned frem. Pressefoto

Selvom Coronasituationen har lukket mange steder ned, har det samtidig åbnet nye muligheder og ideer. Derfor har Viborg Kunsthal valgt, at udstillingen ‘Miraculous Noise’ med filmværker præsenteres udenfor – både af hensyn  til Coronasituationen, men også for at udforske og eksperimentere med nye måder at opleve samtidskunst på.  

Udstillingen ‘Miraculous Noise’ er sammensat og skabt i samarbejde med LUX Scotland, der kuraterer udstillinger med  filmkunstnere fra Skotland. Udstillingen består af 12 nye og nyere filmværker af 12 kunstnere, der alle bor og  arbejder i Glasgow og har det til fælles, at de alle har et løbende engagement i musik og lyd. Filmene tager  udgangspunkt i forholdet mellem billedkunst og musik, og udstillingen søger at reflektere over den væsentlige  forbindelse mellem kunstneres ’moving images’ og de musikfællesskaber, som har tiltrukket kunstnere fra hele  verden og bidraget til Skotlands kulturelle vitalitet.

Titlen på udstillingen ‘Miraculous Noise’ refererer til udtrykket ‘The Glasgow Miracle’, der blev lanceret i 1996 af kunsthistorikeren Hans Ulrich Obrist, netop for at beskrive den  blomstrende kunstscene i Glasgow. 

Hvor Viborg siden 2019 har været udråbt som UNESCO Creative City inden for Media Art, har Glasgow siden 2008  været det indenfor musik. UNESCO Creative Cities Network blev lanceret for at fremme samarbejde mellem byer,  der aktivt bruger kreativitet som en strategisk faktor i deres byudvikling.

Henrik Holmskov, der er projektleder for  Viborg UNESCO Creative City, siger i den forbindelse:  

– Potentialet for Viborg i UNESCO Creative City forløses bedst i tæt samarbejde med lokale og nationale kulturaktører,  uddannelser, erhvervsliv og ikke mindst de stærke internationale partnere, som UNESCO-udnævnelsen medvirker til  at give adgang til. Dette er Viborg Kunsthal og ‘Miraculous Noise’ et fantastisk godt eksempel på.

Udstillingen ‘Miraculous Noise’ vil blive præsenteret som projektion ud mod Søndersø på gavlen af Viborg Kunsthals værkstedfløj. Hver aften klokken 19.00 mellem den 11. marts – 11. april 2021 kan udstillingen opleves udenfor, hvor man  også kan købe et mindre katalog, med værkoversigt samt introducerende tekst af Henrik Holmskov.  

– I forbindelse med udstillingen ønsker vi en sikker og god kunstoplevelse for alle og henviser derfor til de gældende krav og retningslinjer omkring COVID-19. Vi opfordrer til, at man holder god afstand og overholder forsamlingsforbuddet, lyder opfordringen fra arrangørerne.

I samme periode er det også muligt at opleve de 12 værker hjemme fra egen stue, da alle udstillingens værker kan tilgås online via Viborg Kunsthals hjemmeside www.viborgkunsthal.dk 

LUX Scotland 

LUX Scotland er en nonprofitorganisation, der støtter, udvikler og promoverer kunstnere indenfor den såkaldte  ’moving image’ genre i Skotland. De har base i Glasgow, hvorfra de arrangerer udstillingsprojekter og  netværksdannelse mellem nationale og internationale partnere, herunder kunstnere, museer, filmfestivaler og  uddannelsesinstitutioner

Deltagende kunstnere 

Luke Fowler, Duncan Marquiss, Christian Noelle & Matthew Arthur Williams, Jamie Crewe, Anne-Marie Copestake,  Sarah Forrest, Ashanti Harris, Adam Lewis Jacob, Florrie James, Wendy Kirkup og Alberta Whittle. 

Jamie Crewe, “The Ideal Bar” – “Le Narcisse” – “Alec’s”, 2020 (video, still). Pressefoto
Christian Noelle Charles and Matthew Arthur Williams, PR 4 US, 2020 (video, still). Pressefoto
Florrie James, Palm Tree, 2020. (video, still). Pressefoto
The Forest of Everything Wendy Kirkup og Richy Carey, 2019. HD video, 5 min (video, still). Pressefoto
Between a whisper and a cry Alberta Whittle, 2019. HD video, 45 min (video still). Pressefoto

Kommentarer