Viborg by

Olympisk guld til GAME Streetmekka Viborg

Her ses de glade prisvindere fra venstre mod højre: Chef for faciliteter og events Mikkel Selmar fra GAME, konsulent Henrik Hauritz fra Viborg Kommune, arkitekt og COO fra EFFEKT Arkitekter Mikkel Bøgh samt CEO og medstifter af GAME Simon Prahm

Viborg Kommune har sammen med gadeidrætsorganisationen GAME og EFFEKT Arkitekter vundet “OL-guld” i idrætsfaciliteter. De tre samarbejdspartnere fik tirsdag overrakt arkitekturprisen IOC IAKS Award Gold for forvandlingen af en gammel vindmøllehal til gadeidræts- og kulturcentret GAME Streetmekka Viborg.

Den internationale organisation for idræts- og fritidsfaciliteter, IAKS, uddelte sammen med den Internationale Olympiske Komite, IOC, tirsdag den 5. november årets internationale priser ved et stort anlagt awardshow i Køln.

Flot transformation

Juryen motiverer bl.a. valget af GAME Streetmekka Viborg med, at bygningen takler to af dagens aktuelle udfordringer: Bæredygtig genbrug af forladte, præfabrikerede industribygninger og skabelse af vedvarende social forandring gennem sport og kultur, ledet af unge mennesker. (Se hele motivationen i bilaget nederst).

Prisen er den vigtigste, internationale arkitekturpris for sports- og fritidsfaciliteter. Det var derfor tre meget glade prismodtagere, der tirsdag aften kunne gå på scenen det til store, årlige awardshow i den tyske by Køln.

En stolt chef for faciliteter og events i GAME, Mikkel Selmar, sagde efter prisoverrækkelsen:

–  I GAME er vi enormt stolte over prisen. Både fordi den fokuserer på arkitekternes flotte løsninger i bygningens transformation fra udtjent industri til en levende idrætsfacilitet og på samme tid anerkender den sociale forskel, huset skaber, via de positive fællesskaber og aktiviteter, som det rummer.

Etableringen af GAME Streetmekka Viborg er støttet af Realdania, Lokale og Anlægsfonden, TrygFonden & Nordea-fonden.

Bevægelse og fællesskab

Også Viborg Kommunes borgmester, Ulrik Wilbek, er stolt af den internationale anerkendelse og fremhæver GAME Streetmekka Viborg, som en både gennemtænkt og nytænkt facilitet, der understøtter flere af Viborg Byråds tværgående målsætninger. Det gælder f.eks. målsætninger om at højne borgernes fysiske, mentale og sociale sundhed og at give borgerne mulighed for at indgå i sunde fællesskaber.

Ulrik Wilbek uddyber:

– Dansk arkitektur og design er kendt i hele verden – også når det gælder sportsfaciliteter. Det er dejligt, at vi med GAME i Viborg kan være med til at bære den fakkel videre med et bæredygtigt projekt – der involverer høj grad af genanvendelse og er langt billigere end et nybyggeri.

Samtidig fremmer vi med GAME Streetmekka Viborg integration og samvær blandt unge, og vi når en målgruppe, som vi ikke normalt ser i foreningslivet. Med GAME har vi fået et sted, der er indrettet på de unges præmisser – et sted, hvor de mødes om idrætsaktiviteter på tværs af social, kulturel og økonomisk baggrund. Det betyder, at vi både får flere unge i bevægelse og giver ensomme unge en mulighed for at blive en del af et fællesskab.

Tal fra GAME Denmark viser, at GAME Streetmekka Viborg er en hurtigt voksende succes:

  • Der er registreret ca. 75.000 besøg i de 18 mdr. huset har eksisteret
  • Huset har i løbet af det seneste år haft 4.080 aktive medlemmer
  • Medlemstallet vokser pt. med ca. 200 nye medlemmer hver måned

Et andet tal, som understreger succesen er, at GAME i samarbejde med Boligselskabet Sct. Jørgen har fået oprettet 316 medlemskaber i boligområdet Ellekonebakken – Viborg Kommunes eneste boligområde på regeringens ghettoliste.

Fra skating til DJ’ing

I GAME Streetmekka Viborg mødes medlemmerne på tværs af etnicitet, geografi, alder og køn om aktiviteter som street art, trial, løbehjul, skateboarding, streetbasket, gadefodbold, parkour, hip hop, break dance og meget mere. Snart åbner huset også dørene til et visuelt værksted samt en Urban Music School med undervisning i DJ’ing og beat-produktion.

Kommentarer