Ørum

Pilotlandsbyer vender tomlen op til lokal udviklingsplan

Grafik: Viborg Kommune / Illustration af proces for pilotprojekt

De fire pilotlandsbyer Løvel, Løvskal, Mønsted og Ørum er glade for den nye udviklingsmodel for landsbyer, som de har skabt og testet sammen med Viborg Kommune. Modellen skal nu udbredes til fem nye lokalområder.

De fire landsbyer sagde i august 2018 ja til at deltage i et udviklingsprojekt, hvor borgerne skulle teste et helt nyt koncept for lokale udviklingsplaner.

Både pilotbyerne og Viborg Kommune er glade for processen og resultaterne af de fire tests. Den vigtigste erfaring er, ifølge de lokale testpiloter, at processen skal tilpasses de særlige forhold, der er i de enkelte lokalområder, for at man får et godt og brugbart resultat.

Christian Børsting, der indgår i udviklingsgruppen, uddyber sine erfaringer fra arbejdet i Ørum:

– Det har været spændende at være med i pilotprojektet, fordi kommunens medarbejdere har arbejdet tæt sammen med borgerne fra alle fire byer på en særdeles konstruktiv måde. Også stor cadeau til det nye Landdistriktsudvalg, der har set de spændende muligheder, der ligger i et tæt samarbejde. I Ørum glæder vi os over, at der til det rekreative område Futdalen allerede er sat penge af til en børneskov med et madpakkehus, som kan anvendes af byens institutioner og borgere, lyder meldingen.

Planer med fælles fokus

Formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen, er glad for, at den nye model får positive ord med på vejen.

– Selv om den samlede evaluering af forsøget ikke er klar endnu, kan vi konkludere, at borgerne i alle fire testbyer oplever, at arbejdet med deres lokale plan har skabt et fælles fokus. I det hele taget er tilbagemeldingerne så positive, at vi allerede nu sætter gang i næste runde, siger hun.

I næste runde af udviklingsprojekter efter den nye model er det borgerne i Vejrumbro, Hjarbæk, Frederiks, Skals og Kølvrå-Karup, som får mulighed for at arbejde med fremtiden for deres lokalområder i samarbejde med Viborg Kommune. De fem områder er valgt, fordi deres udgangspunkter er meget forskellige.

Grundlag for fælles udvikling

De andre byer, som nu skal i gang med udviklingsplaner for deres områder, får selvfølgelig mulighed for at trække på erfaringerne fra pilotbyerne. Vejrumbro er en af dem, og her glæder man sig til at komme i gang med processen.

– Vi er meget glade for at få muligheden for at komme i gang med et tæt samarbejde med Viborg Kommune. Med dette nye tiltag forventer vi, at vi bliver rykket endnu mere sammen om at udvikle vores by, siger Jeppe Hartz fra byens nye udviklingsgruppe.

Landdistriktsudvalget vil på et kommende møde drøfte, hvordan det samlede koncept skal tilpasses, så det danner det bedst mulige grundlag for fælles udvikling i hele kommunen.

Kommentarer