Rødding

Her er Røddings nye købmand 

Se billedserie 40-årige Kennet Bay Jul er den nye købmand i Rødding, når butikken åbner 1 oktober. Han har forpagtet butikken, som anpartsselskabet Byens Butik overtog tidligere på året. Foto: Gitte Hagsholm. Se flere billeder fra renoveringen af butikken i galleriet

Bestyrelsen i Byens Butik i Rødding skulle ikke ud at lede hverken langt eller længe, inden den oplagte kandidat til byens nye købmand dukkede op. 40-årige Kenneth Bay Jul bor nemlig i byen på 12. år med sin hustru, Louise, og parrets to børn Annemone på 4 og Lucas på 8 år. Han har været i dagligvarebranchen det meste af sit liv, og 1. oktober slår han dørene op til ’Min Købmand’ i Rødding.

Byens kommende købmand, som oprindeligt kommer fra Løgstrup, har været i branchen, siden han som 15-årig blev ansat som flaskedreng i Dreisler Storkøb i Viborg.

I 1997 kom han i lære samme sted, og i 2000 kunne Kenneth Bay Jul kalde sig salgsassistent – eller komis, som det hed dengang.

Siden har Kenneth arbejdet i forskellige kæder, og også været en tur omkring Merlin, med voksende ansvar i løbet af årene, blandt andet som salgsleder i slagterafdelingen i Bilka Viborg.

De sidste 12 har han været ansat i Fakta-kæden; de seneste fem år som butikschef i Fakta på Gl. Aarhusvej i Viborg. En butik han var med til at bygge op fra bunden, og det er en erfaring, der kommer ham til gode, når han overtager butikken i Rødding.

– Jeg har prøvet at indrette og fylde varer i en helt tom butik, så det glæder jeg mig til at komme i gang med her, fortæller Kenneth Bay Jul, som i starten slet ikke havde drømt om, at han skulle være købmand i Rødding.

Med sin brancheerfaring var det dog naturligt for ham at melde sig på banen, da arbejdet med at finde et alternativ til Lokalbrugsen gik i gang sidste efterår.

– Jeg meldte mig ind i butiksgruppen, fordi jeg tænkte, at her kunne jeg bidrage med noget konstruktivt til projektet, men jeg havde bestemt ikke i tankerne, at jeg skulle være købmand, griner han.

De to arbejdsgrupper, butiksgruppen og ejendomsgruppen, arbejdede tæt sammen med Dagrofa om at finde en løsning for byen, og man brugte Min Købmand i Kragelund som eksempel på, hvad der kan lade sig gøre.

– Købmanden i Kragelund, Thomas Nielsen, har jeg været kollega med i Fakta i mange år, og det var meget inspirerende at høre ham fortælle om at tage springet til at blive selvstændig, og om hvordan han sammen med lokale kræfter havde været med til at bygge en ny købmandsforretning op. Det satte nogle tanker i gang, fortæller Kenneth, som drøftede overvejelserne med sin kone.

Parret besøgte blandt andet den tidligere kollega i Kragelund, for at høre om hans oplevelser med at springe ud i det. De fik vendt og drejet perspektiverne, og besluttede at springe ud d det.

– Det skal også være nu, mens jeg er ung og har kræfterne, og nu glæder jeg mig bare helt vildt til at komme i gang.

Glæde hos bestyrelsen

Begejstringen deler han med bestyrelsen i Byens Butik. Her er formanden, Simon Madsen glad for, at man nu har et navn på byens kommende købmand, og at det oven i købet er et lokal ansigt.

– Det er superfedt , at Kenneth har meldt sig på banen, det bliver rigtigt godt, siger han og Henning Vester fra bestyrelsen supplerer:

– Kenneth kan sit kram. Han har et klokkeklart koncept for butikken og hvordan, den skal drives, lyder meldingen.

Bestyrelsen er sammen med omkring 50 frivillige i fuld gang med at renovere butikken, hvor den sidste kølerdisk er ved at blive slæbt ud, da avisens udsendte kommer forbi.

Simon Madsen viser en kæmpetavle med et matrix af de mange opgaver, ‘sjakbajserne’ og en tidsplan for arbejdet.

– Vi er meget overvældede over, hvor mange der har meldt sig med forskellige bidrag, i dag kom en dame forbi med en kage til, det er fantastisk, og alt tæller, siger formanden.

Han og Henning Vester, som repræsenterer forskellige generationer er enige om, at hele butiksprojektet har medvirket til at styrke sammenholdet i byen.

Butikken bliver en ‘Min Købmand’ under Dagrofa, og 1. august starter Kenneth i praktik hos kollegaen i Kragelund for at blive fortrolig med Dagrofas systemer og kædekonceptet.

– Lige nu er jeg i fuld gang med at få styr på alt det administrative, og så skal jeg til at ansætte personale, fortæller Kenneth Bay Jul, som har en klar idé om, hvad det ska være for en type butik, han vil have.

– Det  er meget mindre forhold end jeg er vant til, men det er gode store lokaler, og indretning betyder meget. Det skal være et rigtigt supermaked, hvor man har lyst til at handle, siger den kommende købmand, som også vil lytte meget til, hvad kunderne efterlyser i butikken, som altså slår dørene op torsdag den 1. oktober.

Kommentarer