Viborg By

Nu skal virtual reality ind på biblioteket

Knap 300.000 kroner har Viborg Bibliotekerne fået til arbejdet med at gøre virtual reality til et biblioteks-tilbud.

Viborg Bibliotekerne har netop fået tilsagn fra Slots- og Kulturstyrelsen til tre udviklingsprojekter. I alt betyder det 858.250 kroner til projekterne: ”Virtual reality – et nyt biblioteksrum for læring”, ”Room of Stories” og ”Our Democratic Europe”.

– Vi ser det som et skulderklap og en understregning af vores udviklingsorienterede profil. Først og fremmest fordi vi sammen med vores samarbejdspartnere i disse projekter har forsøgt at gå helt nye veje i forhold til at skabe biblioteksudvikling, siger Lone Engel Westphall, der er udviklingsleder på Viborg Bibliotekerne.

Pengene uddeles fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre i 2017 til indsatsområderne Børn og Unge, Digital formidling og Litteraturens rolle på fremtidens bibliotek – alle tre områder som er højt prioriteret på Viborg Bibliotekerne.

Virtual Reality – et nyt biblioteksrum for læring

Virtual Reality teknologien er ved at nå et breaking point i  forhold til udbredelse i den almene befolkning, det er derfor oplagt at afsøge teknologiens formidlingsmæssige potentialer. Med dette projekt vil vi skabe de første biblioteks-specifikke erfaringer med VR i samarbejde med blandt andet Alexandra Instituttet og Energimuseet, med henblik på at kunne videregive konkrete anbefalinger og inspiration til andre biblioteker, der er interesseret i teknologiens potentialer i forbindelse med formidlings- og læringsaktiviteter.
Der er givet 290.750 kr. til projektet i 2017 og 2018.

Room of Stories

I projektet undersøger Viborg Bibliotekerne i samarbejde med en scenograf, en spiludvikler, en lærer og en grafisk facilitator, hvordan der kan skabes en ny type formidlingsrum rettet mod 5.-6. kl.: Et Room of Stories fyldt med ord, objekter, gåder, billeder og stemninger, der kombineret med et forløb på skolen og en efterfølgende ”debriefing” på biblioteket skaber lyst til at læse, især hos drenge. Inspirationen til projektet hentes fra escape rooms, mordmysterievents samt teorier om motivation og spilbaseret læring.Room of Stories er tildelt 127.500 kr. i 2017.

Our Democratic Europe

Our Democratic Europe (projektejer Herning Bibliotekerne) er et Erasmus+ projekt mellem biblioteker i Polen, Belgien, Holland og Danmark. Projektet sætter fokus på udvikling af unges demokratiske kompetencer, dialog og møde med andre unge, og skal udvikle bibliotekernes indsats over for unge. Det sker via dannelse af lokale demokratiklubber i regi af bibliotekerne med actionlearning undervisning og afvikling af regionale og internationale seminarer, som de unge selv planlægger ift. at finde nye demokratimetoder.

Der er givet 440.000 kr. til projektet i 2017 og 2018. 

Om puljen

Midlerne fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre uddeles til projekter, der kan udvikle bibliotekets tilbud til borgerne. Slots- og Kulturstyrelsen har modtaget og behandlet i alt 78 ansøgninger. Der er afsat 13 millioner kroner til Udviklingspuljen i 2017. På landsplan har i alt 42 udviklingsprojekter fået støtte – heraf altså de 3 projekter med bibliotekerne i Viborg Kommune.

 

 

Kommentarer