Bjerringbro

Stafet for Livet tænder håb

Keld Mortensen, kræftpatient og fighter. Pressefoto

Håb, fællesskab og nærhed. De tre ord går igen, når deltagerne i sidste års Stafet for Livet peger på, hvad de får ud af at deltage i verdens største bevægelse mod kræft.

Stafet For Livet har haft vokseværk hvert år. Og 2017 satte igen ny rekord med i alt 80.000 holddeltagere, fightere og frivillige.

Otte nye byer kom til på Stafet-danmarkskortet. Det betyder, at man nu kan deltage i Stafet For Livet 66 forskellige steder i landet.

Og en spørgeskemaundersøgelse viser netop, at et stort flertal af deltagere vægter nærhed højt og er glade for at kunne deltage i Stafet for Livet i nærheden af, hvor man bor.

Gule t-shirts betyder håb

Keld Mortensen, kræftpatient og fighter har været aktiv i mange år og været med til at starte to nye stafetter op; først i Bjerringbro, hvor han var fighter-tovholder og siden i Silkeborg, hvor han i dag er formand for Stafet for Livet.

– Hver gang, jeg ser de mange gule t-shirts, som myldrer rundt til stafetten, tænder det et håb. Vi kan jo se, hvor mange vi er, som har overlevet kræft. Det er så livsbekræftende, siger Keld Mortensen.

Han fik selv konstateret lymfekræft for ti år siden. Han blev inspireret af en god ven til at deltage i Stafet for Livet, og han blev bedt om at holde fightertalen i 2010.

– Processen med at forberede og holde fightertalen var også en mental helingsproces for mig selv, og den var med til at hjælpe mig videre som kræftpatient, fortæller Keld Mortensen.

Hvem er deltagerne?

’Sammen er vi stærkere’ var overskriften på Stafet For Livet sidste år. Kræftens Bekæmpelse har siden gennem to spørgeskemaundersøgelser evalueret Stafet for Livet. Resultaterne viser, at opbakningen er stor. Ni ud af ti siger at de gerne vil deltage i stafetten igen i år.

70 procent af deltagerne er kvinder. Der er stor aldersspredning. 26 procent er under 18 år, 23 procent er over 61 år, og resten fordeler sig jævnt i alle aldersgrupper. De fleste af deltagerne har selv haft kræft tæt på. De er enten fightere (nuværende eller tidligere kræftpatienter), pårørende eller venner til kræftpatienter.

79 procent af deltagerne oplyser, at den vigtigste grund til at deltage er ønsket om at støtte kræftsagen. Samtidig oplever flere end ni ud af ti et stærkt fællesskab, og at de er med til at gøre en forskel. Tre ud af fire deltagere er også enige i, at de får håb, og at der er plads til at tale om følelser og alt det, som ofte er så svært at snakke om.

Fællesskab i lokalsamfundet

– Da jeg fik kræft, var min første tanke: Hold da kæft – nu dør jeg. Men kræft er jo ikke nødvendigvis en dødsdom i dag. Der er sket mange fremskridt med bedre behandling og kræftpakker, som blandt andet Kræftens Bekæmpelse har været med til at fremme med sine mange aktiviteter. Og her er Stafet For Livet noget helt unikt. Lokalt sætter vi fokus på kræft og viser, at der er håb, fællesskab og et stærkt sammenhold, fortæller Keld Mortensen.

Pernille Ibsen Hauge, projektleder i Kræftens Bekæmpelse, glæder sig over undersøgelsen af Stafet for Livet 2016 og siger:

– Vi kan se på de mange tusinde tilbagemeldinger, vi får fra deltagerne, at Stafet For Livet har stor betydning for dem. Det er ikke bare en event, det er en oplevelse. For mange deltagere bliver det en livsforandrende begivenhed, hvor de oplever et nært fællesskab og hvor de mærker støtte og opbakning fra alle de andre deltagere.

Stafet for Livet 2018 tænder håb

73 procent af alle deltagere og Fightere oplever, at stafetten giver dem håb.

– Men vores evaluering viser også, at hver fjerde deltager ikke ved, om de får mere håb ved at deltage. Derfor overvejer vi, hvordan vi kan gøre det bedre, så endnu flere vil opleve, at der tændes et håb – for det er det, det vigtigste formål med Stafet For Livet; at tænde håb gennem oplysning, fællesskab og indsamling, siger Pernille Ibsen Hauge.

Temaet for Stafet For Livet 2018 bliver derfor: TÆND HÅB.

Kommentarer