Rødding

Temadag med fuchsia på Blomstergården ved Batum

Efterspørgslen på fuchsia har i en årrække været faldene, men nu er tendens så småt ved at vende. På billedet fuchsiaen ”Mary Go Round”. Fremsendt foto

Fuchsia var hovedblomsten da Blomstergården ved Viborg åbnede i 1986. Senere faldt blomstens popularitet. Men den tendes er nu ved at vende. Søndag 14. august afholder Blomstergården temadag om fuchsia.

Søndag 14. august holder Blomstergårdens Venner temadag med fokus på Fuchsia. Netop fuchsia gav starten til Blomstergårdens Park, der blev åbnet for publikum 8. august 1986. Dengang var der over 1000 forskellige fuchsia på Blomstergården, senere voksede det til tæt på 1400 forskellige fuchsia, men derefter har interessen for fuchsia været langsomT faldende. I takt med den faldende interesse er Blomstergårdens samling lidt efter lidt skåret ned. I dag er der cirka 200 forskellige, hvoraf de ældste planter er 20-25 år.

Stigende efterspørgsel

Skal fuchsia give optimalt med blomster, skal mange af sorterne helst ikke være for gamle. Flere af planterne i samlingen er derfor blevet fornyet undervejs. Når der bliver lavet stiklinger til fornyelse af samlingen, bliver der altid planter i overskud. Men i en årrække har der ikke været den store interesse for at købe fuchsia. De sidste par år har der dog været en stigende efterspørgsel.

I 1985 udgav Villy Mougaard en dyrkningsvejledning til fuchsia. Den blev senere optrykt i en udgave med farvetryk. Der er stadig et lille restoplag til salg, som kan købes i forbindelse med temadagen, selv om der den seneste tid har været stigende interesse for bogen.

Besøg parkens træer

I de 30 år der er gået siden starten er parken vokset til at omfatte et areal på cirka 2,5 hektar. Parken er i dag af mange besøgende beundret for den store samling af forskellige træer. Villy Mougaard har ikke nøjagtig tal på, hvor mange forskellige træer, der står i parken, men der er mange imellem, som ikke kan ses ret mange andre steder i offentligt tilgængelige parker. De enkelte træer blev oprindelig plantet med så stor afstand, at de kunne få plads til at udvikle sig mange år ud i fremtiden. Går man en tur i parken bliver mange overrasket over at se, hvor store træer kan blive på 30 år, når de får den plads de har behov for.

Snup en rundvisning

På den blomstrende side er parken i dag kendt for de store samlinger af dagliljer og hosta samt især georginer (Dahlia), der har haft deres eget arrangement den sidste weekend i august hvert år gennem de sidste ca. 20 år. Det bliver i forbindelse med årets Dahliafestival, at selve 30-års jubilæet markeres. Der er i år udplantet omkring 2500 georginer fordelt på cirka 700 sorter i parken.

I forbindelse med fuchsia-temadagen er der tre rundvisninger, hvor Villy Mougaard fortæller om nogle af de forskellige træer. Rundvisningen slutter i afdelingen med fuchsia, hvor han kort fortæller om dyrkning og overvintring af fuchsia.

Kommentarer