Ørum

Tjele-egnens bysten er vendt hjem

Se billedserie De ni gamle bysten – eller vejvisersten, som de oprindeligt kaldtes – fra Tjele-egnen er vendt tilbage til Ørum, hvor de pryder plænen foran Tjele Lokalhistorisk Arkiv på Tjelevej. Foto: Sus Harbo

De ni gamle bysten – eller vejvisersten, som de retteligt bør benævnes – som i mange år prydede plænen ved rådhuset i Ørum, da det stadig hed Tjele Kommune, er nu vendt tilbage til byen og egnen.

Da rådhuset i Ørum tilbage i 2006-2007 lukkede ned og blev solgt som følge af kommunalreformen, da blev ni af de såkaldte bysten fra nogle af de endnu ældre kommuner på Tjele-egnen, og som i mange år stod som monumenter over en svunden tid ved rådhuset, fjernet og bragt til opbevaring på materielgården i Viborg.

Efter en længerevarende indsats lykkedes det Tjele-egnens Lokalarkiv sidste år at få stenene bragt tilbage til Ørum.

Historien om de gamle sten

Historien om de gamle bysten – eller vejvisersten, som de retteligt var – går mange år tilbage.

De gamle vejvisersten var datidens vejskilte. Dette er et af de ni skilte, som Tjele Lokalhistorisk Arkiv har skaffet tilbage til Ørum. Her er de blevet renset op, og Sus Harbo, som er del af en arbejdsgruppe under lokalarkivet, har sørget for at male stenene op med bynavnet. Foto: Sus Harbo

Ifølge ‘Vejvæsenets forordning af 13. december 1793’ skulle der opstilles vejvisere: ”hvor flere veje møder hinanden, så man tydeligen kan se, hvorhen enhver af vejene fører hen.”

Dette blev til de groft tilhuggede natursten med stednavne og undertiden kilometerangivelse. Ofte var stenene bemalede på skriften eller stenens flade.

Således fungerede de frem til cirka 1920’erne, hvor bilismen krævede højtsiddende skilte, der var hurtigere at aflæse. Vejviserstenene blev erstattet af flade metalskilte, som man ser det i dag.

Vejviserstenene led derefter en krank skæbne. De var tunge og blev ofte bare væltet i grøften, hvor de groede til. Andre blev hentet af private borgere, der kunne bruge dem som trappesten eller havedekoration. Mange knustes og endte som støbefyld ved byggerier.

En vejformand for tidligere Ebeltoft Kommune, Rud Møller Jensen, begyndte på eget initiativ at rejse og opmale gamle vejvisersten, og andre steder i Jylland blev man også opmærksom på disse kulturhistoriske mindesmærker.

Chresten Tornvig foran gården på Vingevej 27 i Ørum. Det var her han og hustruen, Inge, fandt ni af de gamle vejvisersten, som senere blev overdraget til daværende Tjele Kommune. Arkivfoto: Jørgen Hagsholm

I den tidligere Tjele Kommune kan man takke tidligere ejendomsmægler Chresten Tornvig (1940-2012) for at ni gamle vejvisersten er bevaret.

Da han og hans hustru Inge i 1972 overtog ejendommen på Vingevej 27 i Ørum efter en tidligere vejmand, fandt de et antal vejsten, der var sat op som afgrænsning for en mødding bag huset. De rensede stenene og satte dem som dekoration på gårdspladsen. Da parret senere solgte ejendommen overgav de stenene til Tjele kommune. Her blev de sat op ved rådhuset og præsenteret ved en behørig ceremoni for borgerne. Det var i oktober 1993.

Artiklen fortsætter under billedet…

I 1993 blev ni bysten overdraget til Tjele Kommune og sat op ved rådhuset i Ørum. Det skete i oktober og blev markeret ved en ceremoni med tale af blandt andre daværende borgmester Jens Jørgen Therkelsen (1931-2011). Se flere billeder fra afsløringen i Ørum under galleriet. Arkivfotos: Jørgen Hagsholm

Da kommunen blev nedlagt, fandt stenene som nævnt et midlertidigt hvilested på kommunens oplagsplads.

Nu er de ‘vendt hjem’ til Ørum, hvor stenene efter renovering og opmaling er blevet anbragt  på plænen ved lokalarkivets ejendom på Tjelevej 8. Derved falder de gamle vejvisersten perfekt ind i lokalhistoriens rammer.

Arkivet efterlyser flere bysten

I forbindelse med, at stenene nu har fundet deres retmæssige plads, efterlyser arkivet flere af de gamle sten, der uden tvivl fortsat befinder sig rundt omkring i lokalområdet.

Det er håbet, at rigtigt mange by- eller vejvisersten med tiden kan blive samlet, renoveret og opstillet sammen med de sten, der nu er placeret foran arkivet.

Stenene udgør et særligt stykke historie om små og store lokaliteter i den tidligere Tjele kommune. Arkivet opfordrer derfor lokalbefolkningen til at kigge efter, om der i de enkelte lokalområder eller på private jorder gemmer sig flere af disse sten.

De ni sten, der nu flot præsenterer sig i Ørum har påskrifterne: Kvorning Mølle, Hulbæk, Vejrum, Velds, Aarup, Rødding, Vinge, Nørbæk og Foulum. Udover de ni sten er der en enkelt sten uden stednavn.

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Inge Tornvig og Jørgen Hagsholm.

Lokalarkivets medlemmer i gang med at opsætte de gamle by- eller vejvisersten foran arkivets bygning på Tjelevej 8 i Ørum. Fremsendt foto

Kommentarer