Viborg by

Toptunede trial-atleter fra hele verden indtager Nytorv til ungdoms-VM

Se billedserie De store bogstaver – VIBORG 2017 – er en finurlig del af trial-banen på Nytorv i Viborg. De store bogstaverne er fremstillet af møbel- og inventarsnedkeriet Anton Balle A/S i Skringstrup. Foto: Viborg Kommune

Fra i morgen torsdag 3. august og frem til og med søndag 6. august indtager toptunede trial-atleter i alderen 9 til 16 år Viborg midtby. For første gang nogensinde er det lykkedes at få verdensmesterskabet til Danmark, og Viborg Kommune er vært.

Lørdag og søndag vil 176 internationale unge talenter fra 16 nationer kæmpe om medaljer på Nytorv til UCI (the Union Cycliste Internationale) Trials World Youth Games – på dansk: VM i Trial for Ungdom.

Se UCI’s teaser-video om Trials i bunden af artiklen

Ligesom i Barcelona

Danmark har i alt 9 deltagere fordelt på de 4 klasser med i konkurrencen – og de 8 kommer fra Viborg Trial Klub. Så arrangørerne håber på masser af lokal opbakning til konkurrencerne, der finder sted inde midt i byen på Nytorv.

Her har man bygget den komplicerede bane, som deltagerne skal gennemkøre, med byen som kulisse.

– Det bliver virkeligt fedt, griner team manager Ole Kristensen, som fik ideen til at placere det midt i byen fra et lignende arrangement i Barcelona.

– Kan man gennemføre det på Torv i Barcelona, så kan man vel også i Viborg, ræsonnerer han.

Artiklen fortsætter under billedet…

Banen trial-banen på Nytorv under opbygning tirsdag. Foto: Jesper Lykke

Det lykkedes

Ole Kristensen er også ophavsmanden til, at UCI-stævnet overhovedet er havnet i Viborg. Han bor i Vejrumbro, hvorfra han også forhandler trial-cykler og -udstyr. Men han har sin daglige gang i Viborg Trial Klub, hvor han træner de unge talenter; han er også landstræner og en af landets stærkeste kapaciteter inden for sporten.

Så det var en stor drøm, der gik i opfyldelse, da det lykkedes ham at få ungdomsverdensmesterskabet til Viborg.

– Jeg har knoklet for det her i over 3 år. Talt med mine kontakter, hver eneste gang vi har været ude til konkurrencer rundt om i verden – og bearbejdet relevante instanser ved enhver lejlighed. Og til sidst var der hul igennem, fortæller Ole Kristensen.

Han kontaktede Viborg Kommune, som han overbeviste om potentialet i at få et UCI verdensmesterskab til byen, og i samarbejde med DCU (Danmarks Cykle Union) fik de for et år siden halet værtsskabet hjem.

Noget man godt kan være stolte af i Viborg, for UCI er ikke ‘hvem-som-helst’. De står bag  alle store internationale cykelløb inden for alle discipliner – samt prestigefyldte cykelløb som for eksempel Tour de France, påpeger trial-entusiasten.

Artiklen fortsætter under billedet…

Team Manager Ole Kristensen (th) sammen med Kasper Arentz ved et stævne i Nørre Vorupør i juli. Foto: Jesper Lykke

Medaljehåb

Viborg kan også godt være stolt af at have nogle af landets største talenter inden for sporten, og flere af de ni danske deltagere til weekendens VM er medalje-aspiranter.

–Især 4 af vores drenge har gode chancer for at komme i spil til medaljer, fortæller Ole Kristensen og fremhæver Kasper Arntz (15), Viborg, som én af dem.

– Kasper kørte sig i finalen sidste år som den første dansker nogensinde, og selvom han er steget en kategori (fra 13-14 til 15-16 år) og helt klart vil få hårdere konkurrence, så er han rigtig stædig. Så hvis han er skarp og rammer dagen, så er han med i kampen om medaljer, lyder vurderingen.

De andre fra Viborg Trial Klub, Ole Kristensen spår en god chancer, er Nicolaj Sørensen (16), Skive, Jonas Jensen (16), Bjerringbro, og Carl Schmidt (15), Struer.

– Det er også Carls første år i denne kategori, men han gør det rigtigt godt. Han missede World Cup’en i Italien sidste år på grund af et skadet knæ, så han har trænet hårdt for at komme tilbage, siger Ole Kristensen.

Ud over de fire nævnte deltager også Noah Thorsager (9), Viborg, Gustav Høgh (11), Bjerringbro, Gustav Grøn Madsen (13), Skals, og  Tobias Sjøgreen (15) fra Kjellerup.

– De får det svært, for de er oppe mod nogle virkeligt hårde drenge. De er med for at lære, og det er underalle omstændigheder en kæmpeoplevelse – og så på hjemmebane, siger Ole Kristensen.

Niende danske deltager er en fyr fra Holbæk.

Trial-træneren fortæller at nationer som Spanien, Frankrig, Italien og England bliver nogle af de hårdeste modstandere. Her er niveauet meget højt.

– Men også Japan, som stiller 7-8 mand, er kommet med blandt de store nationer i dag, fortæller han.

Se billeder af nogle af deltagerne i galleriet. Foto: Jesper Lykke. Bragt med tilladelse af Ole Kristensen.

Festlig indledning

Viborg er vært ved endnu et internationalt sportsarrangement denne uge: Generation Handball, så der bliver fest i gaden i morgen torsdag, når trial-atleter, håndboldspillere plus amerikanerbiler – og med borgmester Torsten Nielsen i spidsen – cykler, går og kører i optog fra festivalpladsen, gennem byens gader og ind til Hjultorv, hvor der er bygget scene op med alverdens flag. Herfra vil præmie-overrækkelserne foregå.

DJ Rasmus P varmer op torsdag fra klokken 16, indtil optoget ankommer, og klokken 17 går DJ Kato på scenen og slutter den festlige eftermiddag af med en times koncert.

Fredag lægges ud med holdkonkurrencerne, og fredag aften er der officiel åbning med tale af borgmesteren.

Der er gratis adgang til alle konkurrencer på Nytorv og underholdning på Hjultovet.

– Så vi håber selvfølgelig på, at der kommer masser af publikum at heppe på vores trial-atleter – men også for at se de dygtige atleter udføre cykel-akrobatik på højeste plan, slutter Ole Kristensen med ønsket om og troen på, at nogle af Viborg-drengene er med, når finalerne køres på søndag.

Vært for arrangementet er Viborg Kommune og Viborg Trial Klub i samarbejde med den internationale cykelunion UCI.
Se hele programmet for World Cup her.


Denne video lavet af UCI giver en meget god forsmag på, hvad publikum kan vente at se på Nytorv de kommende dag.

Kommentarer