Bjerringbro

Turist i egen kommune – VibLand går forrest

Se billedserie På hjemmesiden turistiegenkommune.dk kan man finde masser af inspiration til ferieoplevelser på Viborg-egen. Og så kan man lægge sine egne 'perler' op med billeder og beskrivelser, så flere kan få glæde af det. Foto: VibLand

Allerede før coronaen ændrede danskerne rejsevaner, havde VibLand (Viborg Landsbysammenslutning) skabt ideen til et nyt tiltag, “Turist i egen kommune”. Med landsbyernes forskelligartede historie og gode fortællinger samt den varierede natur er det VibLands idé, at borgerne i Viborg Kommune skal nyde de gode oplevelsesmuligheder i deres lokalområde på Viborgegnen.

Allerede i 2018 fik bestyrelsen for VibLand ideen til et koncept, der skulle skulle sætte fokus på de mange små lokale natur- og kulturperler, der findes overalt i Viborgs opland, men som ikke nyder den samme opmærksomhed som de større og kendte seværdigheder i kommunen.

På et stormøde i november 2018, hvor alle lokale ildsjæle  fra Viborgs landdistrikter var inviteret til at deltage, fik  bestyrelsen en masse input til at arbejde videre med konceptet.

Kvalitetstid, nærvær og fællesskab

Sidste år kunne VibLand så præsentere det nye tiltag, ‘Turist i egen kommune’ for ildsjælene og repræsentanterne fra landsbyerne ved endnu et stormøde, hvor turismekonsulent Britta Leth gav inspiration til oplevelser, der kan give kvalitetstid og nærvær samt styrke fællesskabet i hele kommune.

Der var fra landsbyernes deltagere rigtig flot opbakning til at arbejde videre med projektet om at udvikle turismen inden for kommunens grænser, og det indledende arbejde med at lave en ny hjemmeside blev sat i gang.

Saltvandsindsprøjtning fra Landdistriktsudvalget

Frivillig arbejdskraft er den drivende kraft i såvel VibLands bestyrelse som i landsbyerne, så de må selv finde midler til nye initiativer, men pludselig kom der god hjælp. I foråret fik Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune præsenteret det nye tiltag – “Turist i egen kommune”, og politikerne syntes, at det var et “vildt godt projekt”. I maj gav udvalget derfor en bevilling på 220.000 kroner til ny hjemmeside og markedsføring af projektet “Turist i egen kommune”.

Siden har VibLand derfor haft rygende travlt med at opbygge den nye hjemmeside: turistiegenkommune.dk, hvortil landsbyerne kan indberette spændende lokationer og aktiviteter med billeder og beskrivelser.

Artiklen fortsætter under billedet…

VibLand har fået lavet denne tegning, som illustrerer glæden og begejstringen for de mange skønne ting og steder, der er at finde ude på landet. Illustrationen skal på være med skal til at skabe genkendelighed ude ved de mange attraktioner på Viborg-egnen. Illustration: VibLand

Sammenhængskraft og øget bosætning

Formanden for VibLand, Lone Kastberg, er rigtig glad for politikernes opbakning til det nye initiativ, så Viborgerne kan få inspiration til og glæde af de gode oplevelsesmuligheder i kommunens landsbyer og landområder.

– Det vil uden tvivl give større sammenhængskraft og øge fællesskabet i hele kommunen, og på sigt får nogle måske også lyst til at flytte til landsbyerne, hvor der er masser af nærvær, lyder det fra Lone Kastberg, der brænder for landdistrikterne og landsbyerne.

Hun er netop blevet valgt ind i bestyrelsen for Landdistrikternes Fællesråd, hvor hun får endnu større mulighed for at arbejde for udvikling af livet på landet, som ‘Turist i egen kommune’ er et rigtigt godt eksempel på.

Snup vandrestøvlerne, cyklen, bilen eller kanoen

Sådan opfordrer VibLand borgerne til at opleve Viborgegnen, hvor ildsjæle har skabt unikke legepladser, madpakkehuse, bålpladser og shelters, som alle må bruge. Her kan der overnattes, hvor naturens lyde og dyrene kan opleves helt tæt på.

Videre lyder det i opfordringen: Tag hele familien med på udflugt i Kongenshus Mindepark, cykel til Skringstrup, grill aftensmaden i bålhuset her og nyd den gode søvn i shelteren eller kombiner kulturhistorie, natur og motion på gå- og cykelture ad Himmerlandsstien, Alhedestien og Hærvejen, hvor der også findes fine servicefaciliteter. Tag ‘jernhesten’ på 100 kilometer MTB-spor på Viborgegnen eller nyd kanoturen og naturens idyl på Nørreå, Karup Å og Gudenåen.

– Slip for stress og jag på lange ferieture i bilen og nyd i stedet oplevelserne i lokalområdet, lyder anbefalingen fra Lone Kastberg, og hun fortsætter med en opfordring til at like facebook-profilen: facebook.com/mereatopleve, hvor der hele sommeren kommer ny inspiration til oplevelser og ture, og så er der løbende konkurrencer, hvor man blandt andet kan vinde lækkerier fra lokale gårdbutikker eller sjove oplevelser i mange af de lokale attraktioner.

– Hjemmesiden turistiegenkommune.dk bliver løbende opdateret, så, hvis man bygger en ny legeplads, eller opretter en ny vandrerute, så er det bare med at få det lagt ind, så flere kan få glæde af det, lyder opfordringen fra Lone Kastberg.

VibLand har som  led i markedsføringen af projektet fået produceret en lille video som appetitvækker:

Se videoen her

Kommentarer