Samfund

Udvalgsformand håber på 4423 nye demens-venner

Mette Nielsen (S) Arkivfoto.

Jagten på demensvenner sættes nu ind. Formand for ældre- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune, Mette Nielsen (S), har sat sig 5000 demensvenner som mål. Endnu mangles 4423.

– Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre noget helt ekstra ordinært i kampen for mennesker som rammes af demens, så de får nogle endnu bedre vilkår – til at leve livet så godt og værdigt som muligt. Der er heller ingen tvivl om, at de pårørendes situation og vilkår bør prioriteres endnu højere på vores dagsorden i Viborg Kommune, siger formand for ældre og sundhedsudvalget i Viborg Kommune, Mette Nielsen (S).

Hun fremhæver fire virkelige vigtige forhold omkring demens:

  • Demens er ikke en naturlig del af alderdommen – demens skyldes sygdom i hjernen.
  • Mennesker med demens mister andet en hukommelsen – dag efter dag – en stor del af livet for eksempel.
  • Det er muligt at leve et godt liv med demens – du kan gøre det endnu bedre – bliv demens ven – så vi skaber et demensvenligt Danmark.
  • Oplysning om sygdommen – bryder mange af de tabuer – der er knyttet an til sygdommen, både for den som er ramt af demens, men også for dennes pårørende!

– Vi har i Viborg Kommune arbejdet længe og meget seriøst med demensområdet. Men vi skal hele tiden sætte nye mål. Lige nu  har vi omkring 600 demensvenner (577), og jeg mener, at vi skal sætte jagten ind, så målet bliver 5000 demensvenner. Derfor bringer jeg sagen om demensvenner på det næste møde i Ældre og Sundhedsudvalget, siger formanden for Ældre og Sundhedsudvalget, Mette Nielsen.

 

Fakta:

I Danmark lever op imod 90.000 mennesker med en demenssygdom.

Der er ca. 14-15.000 nye tilfælde af demens sygdomme hvert år.

Viborg Kommune har mange initiativer i gang på demensområdet, og har spillet en aktiv rolle i Demens alliancen.

 

En Demensven er:

…en person der, har besluttet at give en hjælpende hånd til et menneske med en demenssygdom. Det første skridt er at få viden om demens, som kan bruges til at hjælpe mennesker med en demenssygdom.

…den hjælpende hånd består af dét, som du selv kan bidrage med – en venlig hilsen, en tålmodig hjælp, med at finde den rigtige bus, en gåtur i skoven, et ugentligt besøg derhjemme eller et opmærksomt spørgsmål til en person, der måske er faret vild. Du vælger selv – selv en lille indsats – kan gøre en stor forskel.

…en Demensven rækker hånden ud, når man møder et menneske med demens i hverdagen – fx derhjemme, i opgangen, på villavejen, i det lokale supermarked, på arbejdspladsen eller der hvor personen er kommet ”på afveje” eller når der er brug for hjælp.

 

Kommentarer