Viborg By

Viborg Animation Festival blev en succes for niende år i træk

Pressefoto

Viborg Animation Festival viste igen i år et væld af animationsfilm, udstillinger, oplevelser i virtual reality, workshops, brancheevents og meget mere, da Danmarks største internationale animationsfestival for 9. gang indtog Viborg i uge 39. Både børn, voksne, professionelle og nysgerrige fik mulighed for at få et indblik i animationens uendelige muligheder. Nu er det tid til at gøre status.

– Vi er alle sammen utroligt glade og lidt trætte oven på en veloverstået festival, lyder meldingen fra en tilfreds Jane Lyngbye Hvid Jensen, festival director for Viborg Animation Festival (VAF).

VAF blev som vanligt afholdt i uge 39 og åbnede igen i år en række udstillingssteder i Viborg.

– Det er gået virkelig godt og vi er simpelthen så stolte over, at vi har afviklet en skøn, mangfoldig og sikker festival for Viborgenserne og for de professionelle – og ikke mindst for de mange skoleelever og børnehavebørn, der deltog i dette års ANIMOK.

Nye samarbejder og tiltag

Blandt de nye tiltag er et ambitiøst samarbejde med et af byens kraftcentre for kunst og kultur.

– Jeg er personligt og på VAFs vegne stolt af, at vi på baggrund af en række fælles projekter de seneste år har indledt et ambitiøst 3-årigt samarbejde med Viborg Kunsthal, som for alvor starter i 2021”, fortæller Jane Lyngbye Hvid Jensen og tilføjer.

– I år arrangerede vi en smagsprøve i kraft af udstillingen ’Khora x Viborg Kunsthal x VAF’, hvor publikum kunne opleve kunstværker i virtual reality, som er skabt af internationalt anerkendte kunstnere. De kommende år vil nogle af billedkunstens største navne lave VR-kunst i samarbejde med animatorer fra The Animation Workshop, som får verdenspremiere på Viborg Kunsthal under VAF – så det ser jeg virkelig frem til!”.

På grund af Covid-19 måtte de internationale gæster desværre udeblive i år. Det medførte dog kun enkelte aflysninger, at branchen måtte blive hjemme.

– Konferencer, seminarer, masterclasses og talks afvikledes næsten uden undtagelse online. Det har selvfølgelig været i en udfordring at tilpasse alle events til de skiftende retningslinjer, men det har overordnet set været en stor succes, og vi kommer til at bygge videre på vores erfaringer med i de kommende år, siger Jane Lyngbye Hvid Jensen.

10-års jubilæum næste år

Mens der evalueres og afrapporteres, begynder forberedelserne til VAF 2021, som bliver festivalens 10-års jubilæum.

– Vi håber selvfølgelig på, at omstændighederne vil tillade de mange internationale og danske gæster fra animationsbranchen at vende tilbage, og at vi kan afvikle både filmforestillinger, udstillinger, konferencer og andre brancheevents fysisk, men samtidig vil vi uden tvivl holde fast i og videreudvikle det online aspekt for at række ud til et endnu bredere publikum, særligt i forhold til hybridevents med live streaming og lignende, håber Jane Lyngbye Hvid Jensen.

10-året for VAF bliver ligeledes en markering af, at VAF er vokset fra en tegnefilmfestival med børnefamilier som den primære målgruppe, til en velvoksen festival, der spænder over både et internationalt filmprogram, kulturelle events, samarbejder med lokale kulturaktører, et omfattende skoleprogram i ANIMOK og ikke mindst et voksende branchespor, som omfatter konferencer, seminarer, masterclasses mv.

– Og ikke mindst kommer Viborgs nye status som UNESCO Creative City i kategorien Media Arts selvfølgelig også til at være meget synlig til VAF 2021, afslutter Jane Lyngbye Hvid Jensen.

VAF 2021 er allerede undervejs, så Viborg og resten af Danmark kan trygt sætte kryds i kalenderen i uge 39 næste år, 27. september – 3. oktober, når Viborg Animation Festival for 10. gang danner rammen om Danmarks største internationale animationsfestival.

Fakta:

  • Viborg Animation Festival kaldes VAF og afholdes hvert år i uge 39.
  • VAF havde i 2020 ca. 11.000 besøgende.
  • ANIMOK er en animationsfestival for skoler og dagtilbud og omfatter bl.a. workshops, filmvisninger og en årlig skolekonkurrence, hvor skolebørn fra Viborg kommune laver animationsfilm, som vises i biografen og bedømmes af en professionel jury.
  • ANIMOK havde i 2020 1620 deltagende børn under VAF.
  • Find VAF på Facebook og Instagram @viborganimationfestival.
  • Hjemmeside: www.animationsfestival.dk

Kommentarer