Viborg By

Viborg cykler med for den mentale sunhed

På onsdag inviterer Cyklistforbundets lokalafdeling i Viborg og Frirum med Idræt på en cykeltur i anledning af Verdens Mentale Sundhedsdag. Foto: Cyklistforbundet

Cyklistforbundets lokalafdeling i Viborg og Frirum med Idræt inviterer på cykeltur onsdag den 10. oktober klokken 10.00. Cykelturen er en del af en landsdækkende kampagne for at sætte fokus på mental velvære i anledning af Verdens Mentale Sundhedsdag. Ulrik Wilbek møder op for at sende cyklisterne godt af sted. 

Cyklistforbundet og Dansk Arbejder Idrætsforbund arrangerer sammen med Psykiatrifonden og SIND cykelture på 10 kilometer rundt omkring i landet på Verdens Mentale Sundhedsdag onsdag 10. oktober. Undersøgelser har nemlig vist, at cykling kan gøre en stor og positiv forskel for psykisk sårbare mennesker.

Cykelture i 24 byer 

I år er der arrangeret cykelture i 24 byer på Verdens Mentale Sundhedsdag. I Viborg starter cykelturen fra Banegårdspladsen og den 10 kilometer lange cykeltur tager deltagerne med rundt i skønne Viborg. Turene er åbne for alle interesserede – uanset om man har psykiske udfordringer, er pårørende eller gerne vil bakke op om et større fokus på mental sundhed. Eller hvis man bare har lyst til at cykle en tur sammen med andre.

I Viborg kommer borgmester Ulrik Wilbek og giver cyklisterne et par ord med på vejen.

Turen slutter på Fristedet, Fælledvej 9, med boller og saftevand til alle deltagere.

Turen er for alle, og det er ganske gratis at deltage. Fra arrangørernes side  anbefales det kraftigt at man bærer cykelhjelm. Deltagelse i turen sker på eget ansvar.

Baggrunden for projektet 

Flere og flere danskere – og særligt unge mennesker – får psykiatriske diagnoser. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed vil ca. 20% af den danske befolkning i løbet af et år have problemer med mental sundhed. Det svarer til 700.000-800.000 voksne danskere.

I Danmark har stort set alle en cykel, og den stærke cykelkultur er med til at binde befolkningen sammen. Det er en kendsgerning, at cykling generelt gør stor gavn både socialt, psykisk og fysisk. Det er derfor relevant at gøre en ekstra indsats for, at denne udsatte målgruppe kan blive en del af den danske cykelkultur og dermed en del af det fællesskab, som cykelkulturen udgør.

Mennesker med psykiske vanskeligheder som fx depression, skizofreni eller angst isolerer sig ofte og kan have svært ved at deltage i almindelige sundheds- og idrætstilbud.

Cykling og cykelarrangementer kan modvirke ensomhed og isolation, give motion og styrke helbredet for en gruppe, som slås mere med dårligt helbred end gennemsnittet. På cyklen er du dig selv, og den kan derfor være et godt alternativ til offentlig transport, hvis du har social angst, og så får du også god motion samtidig.

Kommentarer