Viborg By

Villa Sønæs restaureret med respekt for det oprindelige

Villa Sønæs har netop gennemgået en større renovering med blandt andet udskiftning af samtlige vinduer til nye specialdesignede efter det oprindelige udseende. Fremsendt foto

Den ikoniske Villa Sønæs i Viborg har undergået en større renovation, hvor respekten for viborgarkitekten Søren Vig-Nielsens oprindelige udtryk har været i højsædet.

Det oprindelige udtryk skal bevares. Sådan lød det klare ønske fra Lise og Claus Bertelsen, da deres arkitekttegnede Villa Sønæs i Viborg skulle renoveres.

Parret er indehavere af firmaet Peter Larsen Kaffe, og de er anden generation i villaen, som har været i familiens eje siden midten af 90’erne.

I forbindelse med renoveringen var det blandt andet vigtigt, at de nye vinduer blev en tro kopi af vinduerne, som huset blev født med i 1911.

Det er den danske, anerkendte arkitekt Søren Vig-Nielsen, der i sin tid har tegnet huset, og han er blandt andet kendt for imponerende bygninger som Viborg Teater og Generalkommandoen; bygninger, som begge er fredede i dag i kraft af deres arkitektoniske særpræg og ikke mindst deres historie.

På samme måde er der også en vis storhed foruden både stil og charme over Villa Sønæs, og derfor har Lise og Claus Bertelsen valgt at renovere bygningen med  respekt for den oprindelige stilart, som Søren Vig-Nielsen i sin tid gav boligen. De nye vinduer er således lavet tro mod de gamle håndværksteknikker:

– Faktisk var vores ønsker til huset måske en kende atypiske. Vi ville nemlig ikke have, at man kunne se, at vinduerne var blevet skiftet. I stedet skulle de ligne de oprindelige, så Villa Sønæs’ sjæl og rigtig gode historie bliver bevaret fremadrettet, fortæller Lise Bertelsen og fortsætter:

– Derfor var det også vigtigt for os at finde en vinduesproducent, der kunne genskabe de flotte gamle vinduer, som huset var født med.

Skæve vinduer

Ægteparret har derfor fået specialproduceret vinduer fra Bøjsø døre & vinduer, som har leveret løsninger til blandt andet Amalienborg.

Vinduesproducenten har specialiseret sig i at levere løsninger til eksklusive, ældre og bevaringsværdige huse og villaer som foreksempel Villa Sønæs, og her blev samtlige vinduer produceret med individuelle mål, forklarer producenten

– Vi har stort set genskabt de originale vinduer, hvilket vil sige, at vi har taget udgangspunkt i de gamle vinduers mål. Det har således i nogle tilfælde krævet, at vi først måtte lave et modelvindue, som vi afprøvede i huset, før vi producerede det rigtige, fortæller salgskonsulent hos Bøjsø døre & vinduer Martin Hansen, og tilføjer:

– Det er som oftest noget, vi gør ved bygninger, der er erklæret fredede eller bevaringsværdige af kommunen. Men for Lise og Claus var det vigtigt, at Villa Sønæs’ historie blev bevaret.

I stedet for de tidligere forsatsvinduer, som faktisk ikke kunne åbnes, har huset fået såkaldt koblede vinduer, som består af to vinduesrammer, der er koblet sammen og åbner som ét. Det er den moderne udgave af det traditionelle vindue, da det både er lavet efter de oprindelige håndværksmæssige traditioner med smalle sprosser og håndlavet kiffals og samtidig lever op til nutidens skærpede energikrav.

Så nu kan Viborgparret for alvor nyde en god kop kaffe og udsigten ud over Søndersø fra deres villa. Her sidder de nemlig ikke længere i træk fra husets vinduer.

Stilen fortsætter indvendigt

Det var ikke alene husets vinduer, der skulle føres tilbage til 1900-tallet. Også husets bagdør og kælderdør blev genskabt, mens flere indvendige løsninger også er renoveret med øje for det originale:

– Efter, at vi har overtaget huset fra Claus’ forældre, har vi besluttet at renovere i den oprindelige arkitektoniske stil – også indvendigt. Derfor har vi eksempelvis fået lagt terrazzogulve og sammenlagt værelser, hvor vi har fremhævet husets oprindelige hvælvinge og stuk, der måtte nyproduceres og males med en ”slidt” overflade for at matche husets patina. På den måde får man også fornemmelsen af det oprindelige indenfor, hvilket skaber en rød arkitektonisk tråd gennem hele huset. Ude er der ligeledes forsøgt at genetablere den gamle have og park, som Viborgs turbåd Margrethe I jævnligt sejler forbi.

Familien Bertelsen, som foruden Lise og Claus også består af deres tre børn, har forinden Villa Sønæs boet i en bolig af en helt anden karakter. Her kom de fra en moderne arkitekttegnet funkis villa, og selvom Villa Sønæs kræver et større arbejde, har hverken Lise eller Claus fortrudt flytningen:

– Vi elsker den nye villa, da det emmer af historie og af idyl, som man ikke får ved et nybygget hus. Samtidig har vi en god udsigt, da det ligger lige ned til vandet, og det kan vi nu få glæde af gennem de nye vinduer, slutter Lise Bertelsen.

Om Villa Sønæs

Villa Sønæs var den første store villa på Sønæsvej i Viborg, som efter sigende også er opkaldt efter villaen – og ikke omvendt. Navnet kommer af, at villaen blev bygget på et næs, eller med andre ord en halvø, og den har således en fornem placering med vand til begge sider.

Lige uden for Villa Sønæs er der for nyligt etableret byparken sØnæs med facililter til byens borgere, hvor vandet i området er tænkt ind i det rekreative naturområde (se video i bunden af artiklen).

Om Peter Larsen Kaffe

Claus Bertelsen, som er gift med Lise Bertelsen, ejer i dag Peter Larsen Kaffe, som har eksisteret i mere end 116 år.

Peter Larsen Kaffe blev oprindeligt grundlagt tilbage i 1902 af grosserer Peter Larsen, som drev forretningen fra Viborgs bymidte sammen med Claus’ morfar, Asmund Thorsen.

Sidenhen har blandt andre Claus Bertelsens far, Kaj Bertelsen, svigersøn til Asmund Thorsen, været direktør for firmaet i perioden 1966 til 2004. Og siden har Claus Bertelsen selv siddet på direktørstolen.

Kaj Bertelsen og hustruen Kirsten Bertelsen har boet i Villa Sønæs de seneste 23 år og frem til 1. juli 2018.

Kilde: Bøjsø døre & vinduer

 

Kommentarer